Gazdaság

2013.04.03. 10:20

Önkorlátozó halászok a Balatonon

A tavalyi év gyakorlatának megfelelően a süllő ívásának védelmében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. áprilisban nem alkalmazza a vontatott zsákhálós technikát.

Tremmer Tamás

Már március utolsó napjaiban sem futott ki a vízre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Busa és Angolna névre keresztelt két halászhajója, amelyek a vontatott zsákhálós technológiával a nyugati medencében végeznek keszeghalászatot, tájékoztatott Füstös Gábor vezérigazgató. Az alkalmazott technológia során előfordulhat – a tapasztalatok szerint kevesebb, mint öt százalékban –, hogy süllő is akad a hálóba (amit a tilalmi időben minden esetben visszaeresztenek a halászok a Balatonba!). De még ezt a zavaró hatást is igyekeznek kiküszöbölni, ezért a társaság önkorlátozást gyakorol. Bár a leállást semmilyen rendelkezés nem írja elő számukra, azért a süllőállomány nyugodt ívását biztosítandó, áprilisban nem alkalmazzák a vontatott hálós technológiát. A Busa legénysége a hónap során a Zala-torokban elhelyezett angolna-varsák felnézésével foglalkozik majd, emellett más halászati tevékenységet nem végez.

Az állított hálós busahalászatot április közepén abban a két hétben, amikor valójában zajlik majd a süllőívás, szintén szüneteltetik. Ezt az időszakot a kihelyezett süllőfészkek rendszeres ellenőrzésével pontosan meg tudják majd határozni. Ezek a hajóik ebben az időben besegítenek a halőrzésben, radarjaik segítségével éjszaka is figyelni tudják, hogy a horgászok tiszteletben tartják-e az áprilisi nyílt vízi tilalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!