Gazdaság

2017.04.03. 16:01

Utoljára állítottuk át az órát?

Elviekben akár el is törölheti a parlament a téli-nyári óraátállítást.

Napló-információ

Első hallásra az ötlet jónak tűnik, de lehet, hogy az időzónaváltás - az óraátállítás megtartása mellett - több haszonnal járna.Ha visszatekintünk az óratekergetés hazai történetére, látható, hogy korábban sem volt könnyű meghatározni, mi a legjobb az országnak: Magyarországon 1916-ban vezették be az óraátállítást, négy év után azonban megszüntették.

1941 tavaszán előreállították az órát, a nyári időszámítás 1942 novemberéig maradt. 1943 és 1950 között az évi két tekergetés dívott, 1952-53-ban nem használtuk a nyári időszámítást, 1954-57 között igen, aztán 1958-tól 1979-ig egyáltalán nem kellett foglalkozni az állítgatással. 1980 óta van az a megoldás, amelyet jelenleg is használunk.

A fehérvári születésű Herman Gábor évekkel ezelőtt állt neki számításokat készíteni, hogy adatokkal alátámasztva könnyítse meg a véleményalkotást a kérdésben. Ő összességében jó dolognak tartja az óraátállítást, ám szerinte egy időzónát is ugornunk kéne. Jelenleg ugyanis 101 olyan nap van az évben, amikor este nyolc óra után sincs még sötét. Ha az állandó nyári időszámításnál maradnák (azaz nem lenne óraátállítás), ezen napoknak a száma nem nőne.

Sokan még hetekkel az óraátállítás után sem szoktak hozzá a változáshoz. Talán utoljára volt ez a nyűg? Fotó: Fmh-archív

Ha viszont a GMT+2 időzónát választanánk, de továbbra is megmaradna az óraátállítás, 101-ről 172-re nőne azoknak a napoknak a száma, amikor 8 óra után sem ment le teljesen a nap. Ez azt jelentené, hogy idén március 26. és szeptember 13. között gyakorlatilag mindennap 8 óra után menne le a nap, így a tavaszi, őszi időszakban sokat lehetnénk este is a szabadban, kihasználva a világosságot.

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő javaslata azonban nem az időzónaváltásról, hanem a nyári időszámítás teljes megszüntetéséről szólt még tavaly. Az Országgyűlés múlt évben már foglalkozott a kérdéssel, de akkor a vitán az az álláspont fogalmazódott meg: nem kell ezt elkapkodni.

141-en próbálták, 76-an alkalmazzák

A világon eddig 141 ország próbálta már ki valaha az óraátállítást, jelenleg azonban 76 ország, azaz az országok kevesebb mint 40 százaléka alkalmazza. Európában van a legtöbb "tekergetős" ország, 49 országban használják a módszert és csak ötben nem.

Idén óraigazítás nélkül a legkorábbi napkelte 3 óra 46 perckor lenne, a kompenzálás miatt ez 4 óra 46-kor lesz. A legkésőbbi napnyugta pedig 19.45 helyett eltolódott 20.45-re. Hazánk ezzel éves szinten egy 20-30 ezres város energiafelhasználását takarítja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!