Gazdaság

2016.01.19. 21:03

Örökölhető-e az adósság?

Pápa - Örökölhető-e az adósság? Ezzel az egyszerűnek tűnő, ám sokakat meglehetősen elbizonytalanító kérdéssel kereste meg a Naplót egyik olvasónk, akit elmondása szerint a rokonai súlyos tartozásával fenyeget egy adósságkezelő.

Polgár Tibor

A filmekből ismerős lehet a szituáció, miszerint egy váratlanul felbukkanó ügyvéd jelzi a főszereplőnek, hogy egy távoli rokona után mesés vagyont örökölt. Erre megvan az esély a valóságban is, de inkább ne éljük bele magunkat a dologba. Viszont nem árt tisztában lenni vele, mi tehetünk, ha felmenőink adósságot hagynak maguk után. A témában történő pontos eligazodás érdekében Péntek Árpád pápai jogász segítségét kértük, akinek az öröklési jog, a hagyatéki ügyek a szakterületei közé tartoznak.

Olvasónk számára rögtön van egy jó hírünk: az adósságot nem kötelező örökölni. Ugyanis a magyar jogrend szerint az örökösnek jogában áll visszautasítani az örökséget – tudtuk meg Péntek Árpádtól. Fontos tudni, hogy az örökség úgymond csomagban van, vagy mindent, vagy semmit lehet vinni. Tehát nem lehet csak az adósságot visszautasítani, vagy teljesen le kell mondani a vagyonról, vagy az örökösre száll a hagyaték egésze, beleértve ebbe az esetleges adósságot is.

Péntek Árpád rámutatott: az adósságot nem kötelező örökölni (Fotó: Polgár Tibor)

– Ez alól egyetlen kivétel van: ha a hagyatékban mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, valamint az ahhoz tartozó berendezési és felszerelési tárgy, állatállomány is van, és az örökös nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel, akkor az ilyen hagyatékot részlegesen is visszautasíthatja – fejtette ki a Naplónak nyilatkozva a jogász. Mint mondta, ha valaki visszautasítja az örökséget, akkor az a következő örökösre száll tovább, aki szintén eldöntheti, hogy elfogadja-e azt. Amennyiben senki nem vállalja, végül az állam örököl.

Szerencsére akkor sem kerülhetünk kilátástalan helyzetbe, ha a hagyaték elfogadása után szembesülünk vele, hogy tartozást is hagytak ránk. A tapasztalt pápai ügyvéd rámutatott, az örökös kizárólag a hagyaték tárgyaival vagy annak hasznaival felel az örökölt adósságért, tehát a felelősség csak a hagyatéki vagyon mértékéig terjedhet. Magyarul: ha 100 ezer forintot örököltünk, nem követelhetnek tőlünk egymilliót. Viszont amennyiben a hagyaték vagyontárgyait időközben értékesítettük, el kell számolnunk azok értékével – fűzte hozzá Péntek Árpád. Mindez érvényes arra az esetre is, amikor évekkel a rokon halála után jelentkezik az örökösnél egy bank vagy egy végrehajtó cég, hogy behajtsa a korábban elfogadott örökséghez kapcsolódó adósságot.

Konklúzióként elmondható: érdemes felkészülten érkezni a hagyatéki tárgyalásra, és ha szemmel láthatóan az adósság felé billen a mérleg nyelve, le kell mondani az örökségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!