Gazdaság

2015.03.27. 15:25

Országos versenyt nyertek a SÉF iskola tanulói

A veszprémi SÉF iskola végzősei az ország legígéretesebb vendéglátósai. Ők nyerték ugyanis az idei Schnitta Sámuel gasztronómiai versenyt.

Prevics Éva

A Közép-dunántúli régiós verseny után az országos megmérettetésen is első lett a SÉF iskola a Schnitta Sámuel gasztronómiai versenyen. Az ország neves vendéglátóipari középiskolái a legjobb végzős diákjaikat küldték a megmérettetésre. A csapatok két pincér, két szakács és egy cukrász tanulókból álltak. A verseny célja az volt, hogy közös munkájukkal bemutassák, milyen szinten sajátították el a  szakmát.

Különleges Anna-báli menüjével a SÉF iskola nyerte az országos versenyt. A legígéretesebbek
Fotó: Balogh Ákos

A többnapos döntőn a a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola, a Győri Krúdy Gyula Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, a budapesti Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola, a veszprémi„SÉF” Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, a miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola, és a Debreceni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola csapata vett részt.

A csapatoknak a verseny első napján, csütörtökön egy Anna-báli gálavacsorát kellett elkészíteniük, maguknak kellett összeállítani az alkalmi menüsort, borajánlattal és díszasztal terítéssel. A Séf Iskola csapata báránygerinccel, fácán erőlevessel, egyben sült süllővel, szarvas bélszínnel, medvehagymás lángossal  és jókai bélessel kápráztatta el a zsűrit.

A pincéreknek ezenkívül különleges eszközöket kellett felismerniük, mint például az asztali sörmelegítő, a csigafogó vagy a kaviárkés. Ezenkívül idegen nyelvi feladatokat is meg kellett oldaniuk. Pénteken a szakácsok dísztálat, a cukrászok dísztortát készítettek. A pincérek különleges tányérokkal és dekorációval ellátott díszasztalt alkottak, koktélt kevertek, a pezsgőtöltési feladat során pedig egy üveg italt hét pohárba egyenlő részben töltöttek ki.

A zsűri mesterszakácsokból, mestercukrászokból, éttermi mesterekből állt. A zsűri elnöke a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke volt.  Török István János a Naplónak elmondta: győztesek között győztes a verseny első helyezettje, hiszen a szakmai versenyek között ez a legösszetettebb és legszínvonalasabb megmérettetés. A versenyt egyébként kétévente rendezik meg, legutóbb Hajdúszoboszló nyerte, azelőtt pedig a veszprémi csapat.

Schnitta Sámuel nemzetközileg elismert éttermi szakember volt. Hazai tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította.

Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanárként is dolgozott, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. Felszolgálói ismeretek című szakkönyvén generációk nőttek fel.

A Magyar Gasztronómiai Szövetség 1998-ban Schnitta életműdíjat alapított, amelyet az éttermi szakma fejlesztésében és tanulók képzésében kiemelkedők kaphatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!