Gazdaság

2006.10.19. 02:29

Ősz: a konferenciák ideje

Veszprém - Csaknem harmincezer rendezvényt tartottak az év első kilenc hónapjában magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A konferenciaturizmus jelentősége a megyében is nagy, ugyanis számos balatoni és bakonyi szálloda hosszabbítja üzleti vendégekkel a szezont.

Dallos Zsuzsa

Elsősorban ősszel és a tavasszal a konferenciák, céges tréningek résztvevői veszik birtokba a szállodákat. A Balatonnál a nyári idegenforgalmi főidény egyik hosszabbításának a lehetősége a konferenciaturizmus, ezért ma már szinte alapvető feltétel, hogy konferenciatermekkel, illetve az ezekhez szükséges technikai feltételekkel is rendelkezzenek a hotelek.

Úttörőnek számít a Club Tihany a Balatonnál a konferenciaturizmus terén, ugyanis a 90-es évek elején ők voltak az elsők, akik ezt a szolgáltatást kínálták. Azóta is fontos szegmens számukra, ugyanis mint Kaufmann Erika értékesítési vezető lapunknak elmondta: árbevételük negyven százaléka a konferenciákból származik. S bár egyre több színvonalas szálloda nyílik a környéken, az üdülőfalu nagy befogadóképessége miatt piaci előnyük továbbra is megmaradt. Hisz náluk akár 1000-1500 személyes kon-ferenciákat is megrendezhetnek, és 1400 vendégre szállást is tudnak biztosítani.

Ebben az időszakban a foglaltság hatvan-hetven százalékát a konferenciavendégek adják az almádi Ramada Hotel and Resort Lake Balaton-ban is. Cserép Béla értékesítési vezető elmondta: a négycsillagos almádi hotel kiváló példája annak, hogy van rea-litása a szezonhosszabbításnak, az őszi-téli hónapok kihasználásának is a Balatonnál, ugyanis egészen december első hetéig erős konfe- rencia-időszakra számítanak. Cserép Béla szerint feltétel, hogy a szálloda több, bármely formában hamar átrendezhető konferenciateremmel rendelkezzen, valamint tökéletes technikai háttérrel, és véleménye szerint ma már alapvető követelmény - pláne egy négycsillagos szállodánál - a wellness-szolgáltatások megléte is. A kimerítő, nehéz tanácskozások, tréningek után ugyanis gyakran wellness-partin pihenik ki fáradalmaikat a résztvevők, akik átlagosan két éjszakát töltenek el a hotelben.

A nyugalom, háborítatlan természeti környezet, csend - elsősorban ez a titok, miért választják konferenciák, csapatépítő tréningek helyszínéül a porvai Hotel Szépalmát. Kiss Andrea szállodavezető-helyettes szerint is ma már alapfeltétel a vezeték nélküli internet, illetve a tökéletesen felszerelt konferencia- és szemináriumtermek léte, de az eldugott bakonyi szálloda főként a csapatépítő tréningek kedvelt helyszíne. A gesztenyéskertben ugyanis saját pályát is alakítottak ki az úgynevezett outdoor, azaz az ajtókon kívüli tréningekhez. A hotelban általában magyar cégek húsz-negyven személyes csapata két-három éjszakát tölt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!