Gazdaság

2014.01.16. 15:45

Pápai Hús: sikerült a csődegyezség

Sikerrel zárult a csütörtöki csődegyezség, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. meg tudott állapodni a hitelezőivel.

Tremmer Tamás

Oszlanak a viharfelhők a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. felett, a társaság csütörtökön megállapodott a hitelezőikkel, tájékoztatta a Naplót Uzsoky András ügyvezető igazgató.

Ismeretes, a megrendült anyagi helyzetbe került Pápai Hús 1913 Kft., valamint a Pápa-Ser Kft. tavaly július 9-én nyújtott be csődeljárás iránti kérelmet a Veszprém Megyei Bírósághoz, hiszen a társaságoknak a reorganizációs program végrehajtása érdekében védelemre volt szükségük. A csődeljárással fizetési haladékhoz jutottak, ez idő alatt megpróbáltak dűlőre jutni a hitelezőikkel.

Az első, a szeptemberi csődegyezség még sikertelenül zárult, az újabb határidő január 31-e volt. A csütörtöki megállapodásig hosszú út vezetett. A Pápai Hús 1913. Kft. több mint 140 gazda felé tartozott. A Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben követeléssel rendelkező élőállat beszállítók részére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az európai uniós támogatási szabályok nyújtotta keretek között csekély összegű (de minimis) támogatást nyújtott. A termelők 7500 eurónak megfelelő (mintegy 2,2 millió forint), a termelői csoportok és forgalmazók legfeljebb 200000 euró (60 millió forint) támogatást vehettek igénybe az ősz során. Voltak azonban, akiknek ennél nagyobb összeg járt. Erre egy rendelet formájában talált megoldást a VM, amely 400 millió forintot utalt Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), amely decemberben megkezdte a károsultak kifizetését.

A törvény értelmében csődeljárás során a VM, illetve a NAK által folyósított pénzzel a gazdák követelése nem csökken, de számítottak a sertéstartók kedvező hozzáállására. E támogatások fejében egyes gazdák lemondtak bizonyos szintű követeléseikről, az így megmaradó az összeggel emelni tudják a többi beszállító felé a kielégítettségi szintet, mondta az ügyvezető igazgató.

A Pápai Hús 1913 Kft. többségi tulajdonosa, a pápai önkormányzat nagyon sokat tett a megállapodás érdekében. A hatályos kormányrendelet úgyszintén hatékonyan segítette a csődegyezség megkötését. A megegyezést követően kiadott sajtóközleményben az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a hitelezői igények 50 százalékot meghaladó kielégítéséről szóló egyezséget kötöttek a felek. Ez kiemelkedő eredménynek számít, hiszen általában a csődeljárás alatt álló cégek ennél kedvezőtlenebb egyezséget tudnak ajánlani hitelezőik számára. A tulajdonos képviseletében dr. Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott: olyan megoldás született, ami lehetővé teszi a húsipari tevékenység folytatását Pápa városában.

Csütörtökön tartották a Pápa-Ser Kft. esetében is a csődegyezséget, ahol határidőt hosszabbítottak. Ennek a társaságnak a Pápai Hús 1913. Kft. felé a sorsát meghatározó követelései vannak. Mivel a húsgyár esetében sikerült megállapodni a hitelezőkkel, így a Pápai Hús 1913. Kft. tudja rendezni adósságát a Pápa-Ser irányába, ezt követően ez a társaság is sikeres csődegyezséget tud majd kötni a beszállítóival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!