Gazdaság

2009.04.08. 02:28

Piacképesebb szaktudás kell

Balatonfüred - A régió szakképzési rendszere segítse elő a versenyképes gazdaság elvárásaihoz illeszkedő ismeretanyag és kompetenciák megszerzését az innováció által vezérelt szaktudás közvetítésével.

Tremmer Tamás

A 2001 óta működő regionális képzési és fejlesztési bizottságok a törvénymódosítások következtében tavaly január 1-jétől átalakultak: összetételükben megerősödött a munkaerőpiac, a gazdaság szereplőinek jelenléte, feladat- és hatáskörük a régió szakképzési szükségleteinek és fejlesztési céljainak meghatározása érdekében kibővült. 

A bizottság az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselettel rendelkező országos munkaadói és munkavállalói szövetségek, illetve azok szervezetei, a területi gazdasági kamarák, az oktatásért felelős miniszter, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter, az állami foglalkoztatási szerv, a regionális fejlesztési tanács, a regionális munkaügyi tanács, a közoktatási feladatkörében eljáró oktatási hivatal (régiónként egy-egy), valamint a szakképzést folytató intézmények fenntartói képviselőiből áll. 

A huszonhat tag mellett tanácskozási joggal vesznek részt a bizottságban a szakképesítésért felelős minisztériumok képviselői.A regionális fejlesztési és képzési bizottság (a továbbiakban: bizottság) a szakképzés fejlesztése szempontjából régiós szinten döntéshozó, véleményező és javaslattevő regionális testületként működik. 

A bizottság dönt a regionális szakképzésfejlesztés céljairól, a képzési alaprész decentralizált pénzügyi keretéből nyújtandó fejlesztési támogatásokról, a forrásfelhasználás hatékonyságának vizsgálatáról. 

A gazdaság igényeit és a munkaerő-piaci kereslet adatait, valamint az országos beiskolázásra vonatkozó döntéseket figyelembe véve meghatározzák a térségi integrált szakképző központ és a szakképzés-szervezési társaság által folytatandó szakképzés irányait és beiskolázási arányait. 

Javaslatot tesznek a fenntartók számára a fejlesztési támogatás iskolák/intézmények/szakképesítések fejlesztése közötti el-osztására. Együttműködnek a regionális fejlesztési tanáccsal a szakképzési feladatok és a szakképzésfejlesztés tervezésében.

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság (RFKB) elnöke Szabados Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács delegáltja, társelnöke Juhász József, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. 

A bizottság munka-szervezetének vezetője az oktatási hivatal regionális igazgatója, Marekné dr. Pintér Aranka, az RFKB korábbi elnöke, jelenleg tagja.A bizottság tavaly novemberben döntött úgy, hogy felülvizsgálják a szakképzés-fejlesztési stratégiájukat. 

Az elkészült munkaanyagot társadalmi vitára bocsátották. A fórumokon elhangzott észrevételek, javaslatok alapján még ez év tavaszán elfogadják a dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!