Gazdaság

2012.05.04. 07:39

Pofon a horgászturizmusnak

Balatonakali - A közvetlen anyagi veszteség mellett több éves munka veszett kárba az új balatoni horgászrend nem megfelelően előkészített bevezetése miatt, állítja az egyik érintett vállalkozó.

Győrffy Árpád

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a múlt hónap végén kapott tájékoztatást a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységéről, terveiről. Füstös Gábor vezérigazgató a testület előtt külön is szólt arról, hogy az idei évtől bevezetett új horgászrenddel kiemelten szeretnék védeni a nagy pontyokat az egyre jobban elharapódzó megélhetési horgászoktól. Ebbe a körbe tartozik az utóbbi időben népszerűbbé vált bojlis horgászás, ami a hazai pecások mellett egyre több német, szlovák és cseh turistát vonzott az előszezonban a Balatonhoz.
 
- Nyolc évvel ezelőtt örömmel kapcsolódtunk be a horgászturizmus fejlesztését célzó egyeztetésekbe és a fejlesztésekbe is. Haltisztítókat alakítottunk ki, stéget építettünk, mindenben együttműködtünk a halgazdasággal, mert láttuk, hogy mindenkinek hasznos lehet - mondja Huszár Róbert, az akali Strand-Holiday kemping üzemeltetője.
 
A fejlesztéseknek, a célzott marketing munkának és persze a jó fogási eredményeknek köszönhetően az utóbbi években eljutottak oda, hogy már április elején érdemes volt megnyitni a kempinget, mert külföldről is itthonról is egyre több horgász érkezett.
 
- Különösen a bojlis horgászok szerettek meg bennünket, akik nagyon jó turistának számítanak. Legalább egy hétig maradnak, de sokan kettőig is, hisz meg kell várniuk, hogy az etető anyag odacsalogassa a halakat. Nem igaz, hogy megélhetési célból horgásznak. Nekik annyi elég, hogy lemérik, lefényképezik, aztán visszadobják. A recepciónk tele van az ilyen fotókkal.


 
Huszár Róberték januárban kapták a hírt, hogy megtiltják a bojlizást.
 
- A magyar vendégeink azonnal jelezték, hogy ne számítsunk rájuk. A külföldiek közül mintegy negyvenen mondták vissza a foglalást, amikor értesítettük őket a változásról. A cseh pontyozó válogatott is máshol tartja meg az edzőtáborát. Egy cseh vendég mégis eljött, de ő is azonnal összepakolt és távozott, amikor a halőr büntetésből elvette a hétezer forintos engedélyét.
 
Huszár Róbert szerint csak az idei szezonban több milliós veszteséget okoz ez a döntés nekik, az önkormányzatnak, az államnak, más szolgáltatóknak és persze a halgazdaságnak együttesen.
 
- Hivatalosan talán eddig sem volt szabályos a beetetéses horgászás, de általános gyakorlatként mindenki nyugodtan csinálhatta, legfeljebb a vízirendőrök problémáztak a beetetés helyét jelző bójákon, amíg ki nem világítottuk azokat. Azt sem vitatom, hogy lehet ilyen intézkedést hozni, de nem így. Egyeztetni kellett volna az érintettekkel, és több éves átmeneti időt kellett volna biztosítani, hogy a horgászok és a szolgáltatók is alkalmazkodhassanak. Ezzel a drasztikus változtatással most több év munkája veszett kárba - állítja Huszár Róbert, aki úgy véli, hogy a jövő tavasszal, már nem lesz miért kinyitni áprilisban a kempinget.

 

A bojli, maga a különleges beetető anyag, amivel a horgász egy adott helyre csábítja a nagytestű pontyokat, de más halakat is. A gombóc alakra formázott energiabombákat mindenki saját recept szerint készíti különösen nagy tápértékű anyagokból. Ezeket a parttól mintegy 200 méterre szórják a vízbe. A helyet bójával, bottal jelölik meg, hogy néhány napos szoktatás után ide eresszék le a parton lévő botok horgait. Aztán lesik a kapást - és mostanában az ellenőrt.

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!