Gazdaság

2016.07.26. 20:00

Rájár a rúd a borászokra

Sikerült megállítania a szőlősgazdáknak a jégverés okozta fertőzéseket, a trópusi időjárás azonban további feladatok elé állítja a termelőket.

Marton Attila

A húsz hektáron gazdálkodó Salánki Sándor ültetvényeinek több mint felén okozott kárt a jég. A szőlőt már a jégverést követő hajnalban permetezték, hogy megakadályozzák a fertőzés elterjedését, és azóta is háromnaponként végeztek növényvédelmet. Most úgy látja, megállt a fertőzés, beszáradtak a bogyók, viszont a napokban lehullott sok eső miatt újraindulhat a rothadás, ezért további intenzív növényvédelemre van szükség a szőlőkben, ami jelentősen megnöveli a gazdák költségeit. A borász ezért azt jósolja, emelkedhet a szőlő és később a bor ára. A borosgazda átlag körüli mennyiségre vagy annál némileg kevesebb termésre számít.

Salánki Sándor a dörgicsei ültetvényen kedden porozógéppel végezte a növényvédelmet. Kedvez az időjárás a betegségeknek Fotó: Balogh Ákos

Salánki Sándor elmondta, a szőlő minőségét még számos körülmény befolyásolhatja a szüretig, a legfontosabb kérdés az, hogyan tudják megvédeni a betegségektől a szőlőt a gazdák. A meleg és csapadékos időjárás miatt megjelent a peronoszpóra nevű gombabetegség, és a lisztharmat is felütötte a fejét,

Mindenki túl van a jégverés miatti első sokkon, és azon, hogy a termés 30-50 százaléka kárba veszett, mondta Tóth Péter, a somlói borvidék hegybírója. Hozzátette, a jég miatt a bogyókon keletkezett sebek már beszáradtak, a gazdák ezekben a napokban nagy hangsúlyt fektetnek a növényvédelemre, az időjárás kedvez a gombás betegségeknek. Kifejtette, a somlói és az észak-balatoni borvidékek idén egyelőre ugyanazt a képet mutatják: a trópusi jellegű időjárás és az ezzel járó magas páratartalom veszélyes a szőlőre. A szakember a gazdáknak ezért azt tanácsolja, már most kezdjék meg a növényvédelmet a később jelentkező szürkerothadás ellen is.

A szakember közepes termésmennyiségre számít a somlói borvidéken, a minőséget illetően azonban a hegybíró nem mert jóslatokba bocsátkozni, ugyanis az augusztusi és a szeptemberi időjárás még előnyösen és hátrányosan is befolyásolhatja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!