Gazdaság

2011.09.13. 09:29

Reménysugár a devizahiteleseknek

Pápa - Devizahiteled van? Kezedben a megoldás! címmel tartott előadást nemrég a városban Makkos Albert független közgazdász. A pénzügyi szakember a két órás eseményen a devizalapú hitelezés jogtalanságát hangsúlyozta, és a hitelszerződések támadhatóságára is rámutatott.

Polgár Tibor

Makkos Albert a Pápaiak a Nemzetért Egyesület meghívására érkezett a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központba, ahol előadása első felében egyszerűen, hétköznapi nyelven mutatta be a devizahitelek jellemzőit, trükkjeit, buktatóit. - Ahhoz, hogy valaki bármit is tegyen a helyzet megoldására, kemény pénzügyi ismeretekkel kell rendelkeznie, ezekből szeretnék átadni most egy csomagot. Az alapfogalmak megismerése után már beszélhetünk azokról a jogi pontokról is, amelyek minden egyes hitelszerződésben támadhatóak - hangsúlyozta a közgazdász.

Makkos Albert a pénzügyi világban úgynevezett carry trade konstrukciónak minősíti a magyarországi devizahitelezést. Ennek a lényege, hogy egy alacsony kamatú devizában felvett hitelt magas kamatú országba helyeznek ki, ahol a hitelfelvevő haszna a két ország kamatkülönbsége. A carry trade alkalmazásának feltétele, hogy ha az árfolyam csökkenni kezd, a hitelt azonnal vissza kell fizetni, különben az árfolyam esése elviszi a kamatnyereséget.

Emiatt alapszabály, hogy a carry trade keretében felvett kölcsönt nem szabad nem likvid eszközbe, például ingatlanba, vagy tartós fogyasztási cikkbe fektetni, mert a részletben való fizetés garantáltan veszteséget eredményez a hitelfelvevőnek. Mivel a folyamat megértéséhez egyetemi szintű ismeretek szükségesek, az átlag hitelfelvevő mindezeket nem ismerhette, a bankok pedig elmulasztották tájékoztatni erről a szerződő feleiket. Makkos Albert ebből azt a következtetést vonta le, hogy a bankok tudatosan megtévesztették a hitelfelvevőket. Ezenkívül a független közgazdász példákon keresztül levezetve kiemelte, szerinte a pénzintézetek tudták, hogy az árfolyam drasztikus emelkedésnek indul majd: tehát a bankok az árfolyam vonatkozásában is tudatosan megtévesztették ügyfeleiket.

- Továbbá a bankok a jogszabály hibás értelmezése, vagy hibás jogszabály révén - a világon egyedülálló módon - a törlesztő részleteket egyoldalúan és korlátlanul emelhették, amellyel a pénzügyi szolgáltatók egységesen, de eltérő mértékben életek is. Emiatt ma már a devizahitel szerződésekben alkalmazott ügyeleti kamat irreálisan magas, akár százszorosa is lehet a Svájci Nemzeti Bank referencia kamatának - elemezte a helyzetet a pénzügyi szakember, aki előadása során az idei év áprilisában megjelent, a témával fogalakozó könyvében már megfogalmazott megoldási javaslatokról is beszélt a hallgatóságának. Makkos Albert a semmisségben látja a devizahitelesek égető problémájának megoldását.

- A devizaalapú hitelszerződések számos eleme megalapozza a semmisség megállapítását. Ezért, ha a semmisségre felépítve kezdi el vitatni valaki a szerződést, akkor egy jogi levezetésen keresztül érvényteleníteni tudja azt. Elegendő, ha a hitelfelvevő bejelenti a banknak a semmisséget, ezzel a nyilatkozattal pedig új helyzet áll elő: a hitelfelvevő a szerződés deviza jellegét a maga részéről semmissé nyilvánítja, és forint alapon létrejött szerződésnek tekinti, majd forinthitel feltételek szerint törleszti. Hiszen az nem lehet kérdés, hogy a hitelt ki kell fizetni, de csakis egy reális összegben. Ettől fogva a banknak kell eldöntenie, hogy bírósági keresetet indít-e, vagy sem - foglalta össze a koncepció lényegét a közgazdász.

Hozzátette, a legfontosabb lépés az elhatározás, majd a cselekvés. - Azonban a cselekvéshez megfelelő tudásra és információra van szükség, ehhez nyújt támaszt a könyvem is. Megfelelő tudással, valamint ügyvédi segítséggel felvértezve már bárki eligazodik a jogi útvesztőben és eredményesen fel lehet venni a harcot. Ne féljünk elindítani az eljárást! - mondta el Makkos Albert, aki a hitelkárosultak megsegítésének érdekében további, a pápaihoz hasonló előadásokat tart országszerte.

Makkos Albert hosszú ideje tevékenykedik a pénzügyi világ területén. Mint mondta, semmilyen érdekcsoporttal, semmilyen politikai párttal nem áll kapcsolatban, egyedül a devizahitelesek érdekeit képviseli, rajtuk szeretne segítni. Devizahiteled van? Kezedben a megoldás! című könyvének megjelenését követően beválasztották a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztalának tagjai közé. A tanulmánykötet az emberek százezreit fájdalmasan érintő devizahitellel foglalkozik, egyebek mellett arra kínál fel megoldási lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!