több mint 100 százalékos emelkedés

2019.02.01. 11:00

Repülőrajttal indított év elején a lakáspiac

Kiugró emelkedéssel nyitotta az évet a lakáspiac: a kereslet jelentősen erősödött az eladó és a kiadó lakásoknál egyaránt. Az egy-egy eladó lakásra jutó érdeklődések száma 84 százalékkal nőtt a magánszemélyek hirdetései esetében. A kiadó lakásoknál pedig több mint 100 százalékos volt az emelkedés.

Molnár Sándor

Fotó: Illusztráció: Molnár Sándor

Túlzás nélkül elmondható, hogy repülőrajtot vett a lakáspiac, legalábbis a keresleti oldalon. Emelkedés látható az eladó és a kiadó lakásoknál is – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A portál adatai szerint január első három hetében az egy eladó lakásra jutó érdeklődések száma 84 százalékkal nőtt a magánszemélyek hirdetései iránt. A bérbe adandó ingatlanoknál duplázás történt: egy lakásra 112 százalékkal több érdeklődő volt, mint a múlt év azonos időszakában.

Az ingatlanközvetítők kínálatában található hirdetések iránt is jelentősen nőtt az érdeklődések száma: az eladó lakóingatlanok esetében 56, az albérletek esetében pedig 105 százalékkal.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint több tényezővel magyarázható az erős évkezdés. Egyrészt januárban hagyományosan megugranak az érdeklődések az előző év végi szinthez képest. Ráadásul 2018-ban visszafogottabban indult az év, ezért a lakásvásárlási kedv idei élénkülése a tavalyihoz képest még látványosabb. A szakértő szerint a kereslet felfutásához nagy valószínűséggel az is hozzájárult, hogy a vevők további áremelkedésre számítva mielőbb szeretnék megtalálni a következő lakásukat vagy házukat. Balogh László ugyanakkor hozzátette, hogy a januári fokozódó kereslet mellett a kínálat bővülése még várat magára. A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni.

A kereslet nagyobb része a hazai nagyvárosokban koncentrálódik, azonban az emelkedő árak miatt a lakosság leginkább az olcsóbb ingatlanokat keresi a kínálatban. Balogh László szerint ezt az eladók sem hagyhatják figyelmen kívül, mert egy túlárazott ingatlan esetében hónapokat csúszhat az eladás.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a tulajdonosok legtöbbször saját maguk próbálják értékesíteni lakásukat vagy házukat a hirdetési oldalon. Az elmúlt hat hónap adatai alapján a lakóingatlanok értékesítése Budapesten átlagosan 80 napot vett igénybe, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig 113 napot. Vannak olyan ingatlantulajdonosok is, akik először saját maguk próbálják eladni a lakásukat, de ehhez végül ingatlanközvetítő segítségét veszik igénybe.

A bérbe adandó ingatlanoknál duplázás történt: egy lakásra 112 százalékkal több érdeklődő volt, mint a múlt év azonos időszakában Illusztráció: Molnár Sándor

Ők Budapesten átlagosan 63 nap után adnak eladási megbízást ingatlanközvetítőknek, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig ugyanerre átlagosan 84 nap után kerül sor.

A szakértő szerint a zökkenőmentes értékesítés azért vált fontossá, mert a legtöbb eladó egyben vevő is, és a legtöbben az eladásból befolyó pénzből tervezik megvenni a következő otthonukat.

– Ha viszont a lakáseladás 2-3 hónapot csúszik, akkor ezalatt a következő otthon 3–5 százalékkal is drágulhat, ami akár 0,5–1 millió forinttal nagyobb kiadást is eredményezhet – mondja az ingatlan.com szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!