Aszály és vihar

2018.09.23. 11:35

Rossz hatással volt az időjárás a hagymatermésre

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója vasárnap az M1 csatornán.

Makó, 2018. szeptember 4. Fokhagymát tisztítanak dolgozók a Horizon Trade Invest Kft. makói telephelyén 2018. szeptember 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az idei extrém idõjárás miatt az átlagosnál kisebb vöröshagyma-, illetve fokhagymatermés várható Magyarországon és az egész Európai Unióban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Domján Erika elmondta, burgonyából kisebb termés lett, mert a klíma nem volt optimális a termesztésére, virágzáskor kellene a legtöbb nedvességet kapnia. Kiemelte, csak olyan fajtákat kell választani, amelyek bírják ezt a klímát.

A hagymafélékre nemcsak a vízhiány volt rossz hatással, bizonyos területeken a viharkárok is megtizedelték a termést – ismertette, hozzátéve, hogy Hollandiában és Németországban is kevesebb termés lett, az árak emelkedése viszont annyiból jó, hogy többen kezdenek majd bele a növény termesztésébe.

Fokhagymából évek óta behozatalra szorul az ország, vöröshagymából is jelentős az import, mert Magyarországon nem kellő hatékonysággal termelnek – tudatta.

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a napraforgóra és a kukoricára jó hatással volt a vízhiány, mert a gombás betegségek kevesebb eséllyel élik túl a száraz időszakot.

Szerinte a napraforgó ára nem fog jelentősen emelkedni a termésmennyiség miatt.

A gyümölcsöknél szélsőséges eredmények születtek, a meggy például nem jól termett, almából viszont jó és nem kevés, körülbelül 700-720 ezer tonna lesz – közölte Domján Erika.

Borítókép: Fokhagymát tisztítanak dolgozók a Horizon Trade Invest Kft. makói telephelyén 2018. szeptember 4-én

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában