Gazdaság

2017.02.26. 12:40

Sikeres a program

Mobilitás, tanulás, új szemléletmód, nyelvtanulás, tapasztalatcsere, kapcsolatépítés, utazás, kultúrák megismerése - ez mind fémjelzi az EU töretlen sikerű programját, az idei esztendőben 30 éves Erasmust.

Napló információ

Az utóbbi 30 évben az Erasmus és annak elődprogramjai összesen kilencmillió résztvevőnek nyújtottak segítséget és biztosítottak csereprogram-lehetőségeket.

A program a felsőoktatási intézmények hallgatóinak mobilitását szolgáló kezdeményezésként indult 1987-ben. Fennállásának első évében még csak 3200 diák vett benne részt, de az azóta eltelt három évtizedben előnyeiből évente csaknem 300 ezer felsőoktatási hallgató részesül.

A program fejlődött, kibővült: 2014 óta Erasmus+ néven már lehetőségeket kínál a felsőoktatásban tanuló és a szakképzésben részesülő diákoknak arra, hogy tanulmányaik során egy bizonyos időszakot külföldi intézményeknél töltsenek, hogy szakmai gyakorlaton vegyenek részt egy másik uniós országban, továbbá csereprogramokat kínál fiataloknak, önkénteseknek és szakembereknek az oktatás, a képzés, az ifjúságügy és a sport területén.

A program ma már nemcsak Európáról és az európaiakról szól - az Erasmus+ világszerte lehetőségeket nyit meg az érdeklődők előtt. Franciaország, Németország és Spanyolország az a három ország, amelyből a legtöbb résztvevő vág neki a külföldi kalandnak az Erasmus+ keretében, ami pedig a fogadó országokat illeti, a lista első három helyezettje Spanyolország, Németország és az Egyesült Királyság. A résztvevők beszámolói szerint a külföldi tartózkodás során 94 százalékuk készségei fejlődtek, 80 százalék pedig arról számolt be, hogy sikerült javítania szakmai kilátásait.

 

A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel rendelkezik, és összességében több mint 4 millió embernek kínál lehetőséget arra, hogy tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt, illetve munka- vagy önkéntesmunka-tapasztalatra tegyen szert külföldön. A program támogatja az oktatási, képzési és ifjúságsegítő intézmények közötti transznacionális partnerségeket.

2017 során számos eseményre kerül sor uniós, tagállami és helyi szinten egyaránt, melyek ráirányítják a figyelmet a program hatásaira, egyúttal pedig alkalmat adnak mindenkinek, hogy megvitassák, hogyan lehetne továbbfejleszteni a programot a jövőben.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!