Van, hogy elúszik a szelvény

2019.09.17. 07:00

Sok szerencsejátékost érdekel a magyar első osztályú focibajnokság

Előszeretettel fogadnak a magyar szerencsevadászok a hazai első osztályú labdarúgó-bajnokság mérkőzéseire: a 2018–2019-es szezonban átlagosan több mint 200 ezer fogadást regisztráltak meccsenként, miközben közel 4,2 milliárd forint nyereményt fizettek ki.

Polgár Tibor

Előfordul, hogy az NB I-es futballrangadókra itthon több fogadást kötnek, mint a legnépszerűbb külföldi bajnokságok nagy derbijeire – derült ki a Szerencsejáték Zrt. által a Világgazdasághoz eljuttatott tájékoztatóból. A játékszervező cég értékelése azt mutatja, a Ferencváros mérkőzéseinek népszerűsége kiemelkedő a szerencsejátékosok körében, illetve továbbra is jóval többen fogadnak papíralapú szelvénnyel, mint online.

Egyébként az FTC nemzetközi összecsapásait az átlagosnál ugyancsak nagyobb érdeklődés övezi a sportfogadások résztvevőinek körében, a budapesti zöld-fehérek idei első öt Bajnokok Ligája-selejtezőjére több mint 3,4 millió fogadás érkezett.

Ellátogattunk néhány Veszprém megyei lottózóba, hogy megpróbáljuk feltérképezni a sportfogadásokban érdekelt helyi szerencselovagok szokásait, szemléletét. Az már az elején világossá vált, hogy nem lesz könnyű dolgunk, ugyanis az általunk megkérdezett első hat illető nem kívánt nyilatkozni a szenvedélyéről.

Előfordul, hogy az NB I-es futballrangadókra itthon több fogadást kötnek, mint a legnépszerűbb külföldi bajnokságok nagy derbijeire Fotó: Illusztráció

A hatodik legalább megindokolta a zárkózottságot: szerinte balszerencsét hozna a fejére, ha beszélne második kedvenc hobbijáról, a sportfogadásról. Amúgy az első a lottózás, erről meg is osztotta volna a gondolatait a nyilvánossággal, mert még sosem rakott össze kéttalálatosnál jobb szelvényt, tehát nem fenyegeti a szerencse továbbállásának veszélye.

Ám most nem a lottó a témánk, de ha már szóba került, rövid beszélgetésünket hallva egy idős szerencsejátékos előállt egyfajta magyarázattal: meglátása szerint a lottó társadalmilag elfogadottabb, mint a sportfogadás, előbbivel kapcsolatban kevesebb az ellenérzés, a negatív előítélet.

„Ez egy ilyen „sport”: egyszer fent, egyszer lent”
Fotó: Illusztráció

– Sok ismerősöm ad fel hétről hétre lottó- és Tippmix-szelvényt, de a többségük általában csak az előbbit vallja be, mivel a sportfogadást sokszor már szúrós szemmel nézi a feleség. Kivéve persze, ha nyertes fogadásról van szó, azonban ez a ritkább eset. Ha az emberrel elszalad a ló, a Tippmixszel igazán nagyokat lehet bukni, míg ez a veszély nem áll fenn a többnyire kis pénzért megvásárolt lottószelvény esetében. Én úgy látom, hogy a fiatalok körében inkább a sportfogadás, míg az idősebbeknél a lottó a népszerűbb – mondta a Naplónak a Mihályként bemutatkozó nyugdíjas.

A Mihálytól kapott információk nyomán következőként a fiatalabb korosztály képviselői között érdeklődtünk, a korábbinál nagyobb sikerrel. Tamás rendszeresen tölt ki Tippmix-szelvényt, több barátjával versengenek egymás között, hogy ki tud nagyobbat szakítani egy-egy héten.

– Néha nyerünk, néha veszítünk. Igaz, gyakrabban fordul elő, hogy elúszik a szelvény. A zsebpénzünkből, pár száz forinttal szoktunk játszani. Csak focira fogadunk, a legjobban az angol és a spanyol bajnokságot, valamint a Bajnokok Ligáját szeretjük. Az NB I-ből is sokszor választunk ki meccseket, főként a rangadókat – árulta el Tamás.

A harmincas éveiben járó Csaba rutinos a sportfogadások terén, ő és barátai kifejezetten szeretnek az NB I-es labdarúgó-bajnokságra fogadni.

– Az internetnek köszönhetően a külföldi labdarúgócsapatokról is könnyen beszerezhetők a legfontosabb információk, de a magyar együttesekről azért jóval több mindent meg lehet tudni, ez pedig sokat jelenthet az esélyek latolgatásakor. A baráti körömmel együtt sokat fogadunk, ez számunkra egyfajta kikapcsolódás, szórakozás, aminek egyúttal jelentős az izgalomfaktora. Nem hinném, hogy függő vagyok, bármikor abba tudnám hagyni a tippmixet – jelentette ki Csaba.

Érdeklődésünkre megjegyezte, nem emlékszik rá, mikor volt utoljára olyan hét, amikor nem fogadott. Magyarázata szerint ez azért van így, mert az utóbbi időben egy jókora nyerő szériát épített fel.

– Az igaz, hogy most, szeptemberben eddig körülbelül negyvenötezer forint mínuszban vagyok, viszont előtte többnyire bejöttek a fogadásaim. Elismerem, rá lehet kattanni a sportfogadásokra, de az egyik cimborámnak volt már milliós nyereménye is, szóval megéri a kockázat. Igaz, egy másik ismerősöm az év elején eljátszotta az autóját. Ez egy ilyen „sport”: egyszer fent, egyszer lent – fogalmazott nevetve Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!