Gazdaság

2017.04.03. 16:01

Sokkal többen fűtenek a káros szilárd tüzelőanyaggal

Veszprém - Sokat fűtünk, de a fele kárba megy. Az uniós átlagnál 19 százalékkal több energiát használunk.

Napló-információ

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) számításai szerint Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt, amelynek 70 százalékáért a lakossági fűtés a felelős.

Az utóbbi évtizedben rendkívüli mértékben megnőtt a szilárd tüzelőanyagot felhasználók száma: ma a háztartások több mint egyharmada vagy kizárólag fával, vagy részben azzal fűt a WWF, azaz a Természetvédelmi Világalap szerint. Ráadásul olyan káros tüzelőanyaggal, mint a lignit, legalább százezer háztartás fűt, és a kommunális hulladék eltüzelése is már-már mindennapossá válik a fűtési időszakban. "A tűzifa esetében megfelelő kazánnal a károsanyag-kibocsátás drasztikus mértékben csökkenthető, és elégetése során a szén-dioxidból is annyi szabadul fel, amennyit a fa élete során megkötött.

Jó kazánnal és szigeteléssel sokat spórolhatunk a fűtésen Illusztráció: Shutterstock

A lignit és a hulladékok égetésére azonban a lakossági tüzelőberendezések alkalmatlanok, így az azokkal való fűtés, illetve a rossz minőségű, nedves tűzifa égetése mindenképpen kerülendő" - mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és energia programjának vezetője. A tüzelőanyag helyes megválasztása mellett megoldást nyújthat a hatékonyság növelése is. Ez a hőszigetelés mellett a korszerű fűtési rendszert jelenti.

Földgáztüzelés esetében a társasházi lakásokban élőknek jövőre, a többi lakástulajdonosnak azonban elméletben már tavaly nyártól kötelező kondenzációs kazánra cserélniük meghibásodott készülékeiket. Habár az ilyen kazánok drágábbak, az égéstermékben lévő rejtett hőt is hasznosítja a füstgázban lévő víz-gőz lecsapatásával, így 20-35 százalék megtakarítás is elérhető, és kisebb károsanyag-kibocsátást eredményez.

Az új kazánok, amelyeket a társasházakban most már kötelező felszerelni, azon túl, hogy egyelőre drágák, a fűtési hatékonyságot növelik, de sokat segíthet a takarékoskodásban a társas- vagy lakóház szigetelése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!