Gazdaság

2011.05.16. 08:00

Sötét kilátások: történelmi végelszámolási rekord az építőiparban

Megyei körkép – Az építőipari ágazat felszámolási helyzete lényegesen rosszabb a nemzetgazdasági átlagnál, a cégfluktuáció magas, miközben a kilátások kifejezetten sötétek.

Tremmer Tamás

A márciusban elindított 461 új végelszámolás február után újabb történelmi rekord. Az év harmadik hónapjában – a februári 300 után – 334 új felszámolási eljárást indítottak az építőiparban, ami 11,3 százalékos növekedés. Az egy évvel ezelőtti adattal összevetve ugyan hétszázalékos csökkenést regisztrált az Opten céginformációs szolgáltató, de árnyalja a képet, hogy a tavaly márciusi adatnál az elmúlt öt évben csak négy alkalommal jegyeztek fel nagyobbat.

Az ágazat továbbra is rosszabb helyzetben van a gazdaság átlagos állapotánál, értékelte az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Február után márciusban is rekordot döntött az ágazatban a tulajdonosok által bezárni tervezett vállalkozások száma, a harmadik hónapban ugyanis 461 cégnél húzták le a rolót. Ez 51-gyel több, mint az előző hónapban, és 151,9 százalékkal haladja meg a 2010. márciusi adatot. A magas építőipari szám akár a tulajdonosok átlagosnál reálisabb piaci értékelésének jele is lehetne, ha ezzel egy időben nem nőne markánsan az új alapítások száma – mondta Csorbai Hajnalka. Februárhoz képest ugyanis csaknem ötödével több új céget hoztak létre márciusban, nem beszélve arról, hogy sok végelszámolás fordul felszámolásba, ami szintén az adósságtologatás jele lehet. Márciusban 569 új cég lépett piacra az ágazatban, ez az elmúlt öt évet tekintve inkább sok, mint átlagos. A növekedés üteme egy év alatt 10,3 százalék, ami meghaladja a nemzetgazdasági átlagot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!