Gazdaság

2015.12.29. 15:30

Stabilizálják a pápai húsgyár helyzetét?

A pápaiak számíthatnak a kormányra, segítenek a pápai húsgyár helyzetének stabilizálásában, ígérte Orbán Viktor Gőgös Zoltán kérdésére.

Tremmer Tamás

Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, a pápai képviselő-testület – mint a többségi tulajdonosi jogok gyakorlója – november 6-ai ülésén a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre tekintettel úgy döntött, hogy a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápai Hús Kft. esetében egyaránt felszámolási eljárás megindítását kezdeményezi a Veszprém Megyei Törvényszéknél. A felszámolási eljárás megindításáról szóló jogerős végzést október 23-án tették közzé. A bíróság által kijelölt felszámoló a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., a felszámolóbiztos pedig Szegőné Kemerle Judit.

A pápai húsgyárat október 10-én stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítették, ami a csődtörvény ide vonatkozó paragrafusainak az alkalmazását jelenti. Eszerint rövidebb a határidő a hitelezői igények bejelentésére: a normál eljárás 180 napjával szemben 120 nap áll rendelkezésre. A követelések elbírálása normál esetben 45 nap, kiemelt szervezetnél 40 nap. A bíróság a vitatható igények elbírálásában soron kívül dönthet.

A pápai húsgyár felszámolása a minap a parlamentben is szóba került. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy hazánk egyik legrégebbi húsipari vállalkozásáról van szó. A cég négy nemzetközi licenccel rendelkezik. Minden olyan feltételnek megfelelnek, ami a minőségi magyar termékek előállítását lehetővé teszi. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem sikerült olyan gazdasági környezetet teremteni, amiben egy ilyen nagy múltú vállalkozás életben tudna maradni. Orbán Viktor miniszterelnöktől azt kérdezte, hajlandók-e megsegíteni a vállalkozást, számíthatnak-e rá a pápaiak.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: szokatlan a helyzet, de egyetért Gőgös Zoltánnal. Kijelentette, számíthatnak rájuk az emberek, így a pápaiak is.

Szegőné Kemerle Judit elmondta, sikerült biztosítani a felszámolás alatt álló társaság működéséhez szükséges eszközöket, ennek köszönhetően folyamatos a munkavégzés a húsgyárban és a sertéstartó telepeken. A cégcsoport vagyonának értékesítésére már a jövő év elején nyilvános pályázati felhívást tesznek közzé.

Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke korábban annak a reményének adott hangot, hogy az eljárással a társaság megszabadulhat a hatalmas adósságtehertől, amit egyébként is képtelen kezelni, így a felszámolás végén már egy tiszta céget lehet értékesíteni. Arról is beszélt, hogy már felvette a kapcsolatot a felszámolóbiztossal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!