Gazdaság

2012.03.28. 09:44

Szaporodó ragadozók a Balatonban

Megyei körkép - A melegedéssel párhuzamosan megkezdődött a tavaszi halgazdálkodási munka a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. által kezelt vizeken.

Tremmer Tamás

A vízhőfokok emelkedésének hatására a ragadozó halaink számára megkezdődött a szaporodás időszaka. Ahhoz azonban, hogy minél több ivadékhallal gyarapodhasson a tavak állománya, a BHN szakembereinek a szaporodáshoz szükséges mesterséges feltételeket is meg kell teremteniük.

Csukákat fejtek a napokban a buzsáki tógazdaságban, ahol a folyamat végére 50 kiló megtermékenyített ikra várta a kelést a zuger üvegekben.  A mikroszkópos vizsgálatok azt mutatták, hogy az apró élőlények  egészségesek, nagyító alatt már kivehető a fejük és gerincük, így a kis csukák a mesterséges körülmények közül hamarosan kikerülhetnek a nevelőtavakba. A társaság szakembereinek számításai szerint az 50 kilónyi megtermékenyített ikrából mintegy 600-700 ezer előnevelt csuka marad  életben. Ez a mennyiség nemcsak a Balatonra előírt 250 ezer darabos kötelező telepítési mennyiséget fedezi, de kellő egyedszámot is biztosít majd ahhoz, hogy a növendékcsukák kiegyék a tógazdaságainkba érkező vadhalakat. A csuka ugyanis hatékony ellenfele a ponty táplálék konkurensének nevezhető kárásznak.

Nemcsak Buzsákon, de a siófoki kikötőben is sok a munka. A halászok a halászat mellett süllőfészkeket gyártanak és helyeznek ki a Balatonba, hogy ívóhelyekkel lássák el a tó fenekét. A süllő szaporodására a társaság kiemelt figyelmet fordít, ezért is tartják fontosnak, hogy mesterségesen kiegészítsék  a kisszámú természetes ívóhelyet. A gyors cselekvésre azért van szükség, hogy ne késsünk le a szaporodási időszak elejéről, hiszen a jelenleg mintegy tízfokos, ám gyorsan melegedő vízben már gyülekeznek az ívásra készülő süllők. A borókából készített mesterséges ívóhelyek kihelyezésével a süllő biztonságos ívását próbálják biztosítani.

 

A halászok a Balatonba háromezer süllőfészket telepítenek. A kihelyezett fészkeket az elkövetkező időszakban folyamatosan ellenőrzik, a jobb ívási feltételek biztosítása érdekében lemossák a fészkekről a rájuk rakódó iszapot. Ezzel is segítik, hogy a tó szimbólumának számító halfajból kellő utánpótlás legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!