Növekedés

2019.07.12. 12:51

Századvég-elemző: soha nem látott tartalék van a 2020-as költségvetésben

Ez a tartalék a német gazdaság gyengülésének esetleges begyűrűzése esetén is védelmet nyújthat.

Az Országgyűlés hónapok óta tárgyalja a jövő költségvetés tervezetét és mára ez a procedúra befejeződött, a javaslatból pedig törvény lett. A Pesti Srácok írásában Regős Gáborral, a Századvég közgazdászával tekintetik a legfontosabb változásokat és az új lényeges elemeket.

A jövő évi költségvetés új elemei a családvédelmi- és gazdaságvédelmi akcióterv és egy jelentős adócsökkentési program- mondta el a cikk szerint Regős Gábor, a Századvég elemzője.

Hozzátette: a szociális hozzáárulási adó csökkentése, amely bár idén július 1-jétől életbe lép, természetesen a jövő évi költségvetésre is hat – ennek jövő évi hatása 310 milliárd forint. Ez az adócsökkentés a 6 éves bérmegállapodás része.

A másik terület, ahol még jelentős növekedés van az új programokhoz kapcsolódóan, az az otthonteremtés, erre jövőre 296 milliárd forintot szánnak.

Ez több mint 20 százalékos növekedés az idei évhez képest. Regős szerint, két területet emelhető még ki, amire jövőre több pénz jut: az egészségügyre 184 milliárd forinttal, a védelmi kiadásokra pedig 223 milliárd forinttal. A családvédelmi akcióterv hatása 162 milliárd forint, míg a gazdaságvédelmi akciótervé 478 milliárd forint.

Négyszázalékos növekedést tervez a kormány

Jövő évre a kormányzat 4 százalék körüli növekedéssel számol. Ezt nem lehetetlen elérni, gondoljunk csak az elmúlt 1-2 év adataira, de azért jelen világgazdasági környezetben nem is vehető biztosra:

látjuk a német gazdaság gyenge teljesítményét, ami bármikor begyűrűzhet, és akkor ez a tartalék jól jöhet ahhoz, hogy a hiány ne legyen a tervezettnél magasabb.

Természetesen ebből a tartalékból lehet fedezni a váratlan kiadásokat is. Regős Gábor ezzel kapcsolatban kijelentette: ne feledjük, a kormányzat a korábban megszokottnál alacsonyabb, 1 százalékos hiánnyal tervez, ezt jó lenne betartani, hiszen a hiány csökkentése akkor a legcélszerűbb, amikor jól megy az ország gazdasága.

Elképesztően nagy tartalék

Felmerül a kérdés, hogy minek ekkora tartalék? Van esetleg valami titkos cél, amire ezt az összeget szánják? Regős szerint: nem kell, hogy titkos legyen, mindenki fel tud sorolni rengeteg célt, amire ezt el lehet költeni. Ilyen lehet például a pedagógusok béremelése, erre nagyon nagy szükség van, de a közösségi közlekedés fejlesztése is igényel forrásokat. De nem feltétlenül kell elkölteni akkor se, ha megmarad – tette hozzá.

Még nem leszünk euróképesek 2020-ban

2020-as költségvetés teljesülése után az államadósság szintje várhatóan valahol a GDP 65 százaléka körül fog mozogni. Ez azt jelenti, hogy ebből a szempontból megfelelünk az euró bevezetésének kritériumainak. De Regős szerint még ekkor sem leszünk euróképesek.

Van egy olyan feltétel is, hogy ne legyen a három legkisebb inflációjú tagország inflációja +1,5 százalékpontnál nagyobb a pénzromlás üteme. A Bizottság Olaszországra 1,0, Ciprusra 0,9, míg Görögországra 0,8 százalékos inflációt vár, tehát nálunk 2,4 százalék alatt kéne lennie.

Ezzel szemben a várakozások a magyar infláció esetében 3 százalék körüliek.

Az ellenzék semmi érdemlegeset nem tett

786 ellenzéki módosító indítvány érkezett a költségvetéshez, ezeket a parlament nem támogatta. Ennyi módosító indítvány természetesen meglehetősen szerteágazó, nehéz őket átfogóan értékelni, a legkülönbözőbb témákkal foglalkoznak- foglalta össze a Pesti Srácok kérdéseire válaszolva Regős Gábor, a Századvég elemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában