Jól képzettek előnyben

2019.07.11. 14:00

Százötven új munkahelyet teremtenek Várpalotán

Új kutatás-fejlesztési centrum és autóipari beszállítói beruházás indul a településen, ami a következő években mintegy 150 munkahelyet teremthet a magas képzettséget igénylő kutatómérnöki állásoktól a technikusi munkaerőn keresztül a szak- és betanított munkás pozíciókig.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Ez egy olyan bejelentés, amelyet régóta sokan vártak Várpalotán. Nagyon bízom abban, hogy a beruházás megvalósulásával elindul az a folyamat, amelyet már régóta szerettünk volna, és nem csupán munkahelyteremtés jön létre, hanem Várpalota ezzel egy szintet is tudni lépni, és a kutatás-fejlesztés területén egyéb beruházásokat és fejlesztéseket is magához fog tudni vonzani – fogalmazott Campanari-Talabér Márta palotai városvezető.

A HD Composite Zrt. hosszú, egyéves tárgyalássorozat lezárásaként Várpalotát választotta kutatás-fejlesztési, autóipari beszállítói beruházása helyszínéül.

Molnár Péter vezérigazgató a döntés indokaként elsősorban a város kiemelkedő földrajzi, logisztikai adottságait, a város helyi középfokú oktatási intézményrendszerét, a közeli megyeszékhelyek, Székesfehérvár és Veszprém egyetemi szintű mérnökképzésének közvetlen elérhetőségét és a városvezetés befektetésösztönző, munkahelyteremtést támogató attitűdjét emelte ki.

A beruházás első körben mintegy 2000-2500 négyzetméter gyártó és kutatás-fejlesztési bázis létrehozását célozza, amit várhatóan 3 éven belül további kapacitásbővítő beruházás fog követni. A most induló, közel 2,5 millió euró összegű beruházást így további, mintegy 15 millió euró nagyságrendű beruházás követi majd a tervek szerint.

– Célunk az, hogy versenyképes fizetéssel képesek legyünk visszacsábítani Veszprémből és Székesfehérvárról a várpalotaiakat. Olyan munkát biztosítva számukra, amely valóban érdekes és minden szempontból kielégítő – emelte ki Molnár Péter, a HD Composite Zrt. vezérigazgatója.

Hangsúlyozta, a kompozit technológia területén végzett kutatás-fejlesztési tevékenységben cégük partnere a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki Egyetem mellett az eCon Engineering Kft. is. A projekt keretében olyan, autóiparban és egyéb ágazatokban használatos kompozit alkatrészek gyártási technológiáját és sorozatgyártását fejlesztik ki, illetve valósítják meg, amely alkatrészek élettartamuk lejártával teljes mértékben újrahasznosíthatók, továbbá magas szintű automatizáltság mellett is erős komplexitás jellemzi őket.

Az autóiparban a kompozit alkatrészek elterjedése elsősorban a tömegcsökkentés okán került a fejlesztések előterébe, ami segíti az elektromos meghajtási rendszerek és akkumulátorok alkalmazását és további elterjedését.

A beruházás a következő években mintegy 150 munkahelyet teremthet Várpalotán a magas képzettséget igénylő kutatómérnöki állásoktól a technikusi munkaerőn keresztül a szak- és betanított munkás pozíciókig. A városvezetés világos prioritásai és elvárásai mentén a HD Zrt. vállalta, hogy előnyben részesíti a várpalotai lakhellyel rendelkező munkavállalókat, továbbá a bérszínvonal tekintetében versenyképes lesz a megyeszékhelyek, Székesfehérvár és Veszprém legnagyobb munkaadóival.

Ennek eredményeként remélhetőleg mind több várpalotai életminősége javulhat a munkahelyük és lakóhelyük közötti utazási idő csökkenésével.

Nátrán Roland pénzügyi vezérigazgató-helyettes, Molnár Péter vezérigazgató
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Szintén találkozott a városvezetés és a beruházó preferenciája a környezetbarát és környezetileg fenntartható ipari tevékenység meghonosítása tekintetében. Várpalota város polgármestere, Campanari-Talabér Márta a tárgyalások megkezdésekor rögzítette, hogy sem levegő-, sem talajvíz-, sem egyéb környezeti szennyezés nem lehet az ipari tevékenység velejárója, amit a beruházó cég garantált, lévén, hogy a magas technológiai színvonal és a cég filozófiája is kizárólag ilyen jellegű gyártási tevékenységet támogat. A betelepülő vállalkozás kutatás-fejlesztési tevékenysége kifejezetten a környezetvédelmi szempontok további erősítését célozza – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Molnár Péter és Nátrán Roland pénzügyi vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a beruházó stabil pénzügyi háttérrel, megfelelő tőkével rendelkező gazdasági társaság, amely hosszú távon tervez várpalotai fejlesztései tekintetében. Mindezt az is bizonyítja, hogy a duális képzés keretében már megtörtént a kapcsolatfelvétel a Faller Jenő középiskola vezetőivel a közös képzési és gyakorlati oktatási program több évre vonatkozó kifejlesztésére.

A beruházás megkezdése 2019 harmadik negyedévében, azaz augusztus–szeptemberben várható, s mintegy 8–12 hónapot vesz igénybe.S

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!