Gazdaság

2012.07.31. 17:39

Szemét egy ügy - A drágítás ''megöli'' a szelektív gyűjtést?

Megyei körkép – A hulladékszállítási díj július 1-i emelkedése kapcsán továbbra sem csitulnak az indulatok. Szerkesztőségünkbe napi szinten érkeznek a megkeresések, hogy rendkívül drága a szolgáltatás. Van-e kiút ebből a helyzetből?

Tremmer Tamás

A megye 158 településén tíz éve vártak arra, hogy beinduljon végre a királyszentistváni hulladékkezelési központ, ami július 1-gyel megtörtént. Az örömbe üröm is vegyült, hisz a telep indulása a szolgáltatási díjak drasztikus emelkedését vonta maga után. Ez Veszprémben magánházaknál 40-, a társasházaknál 60-70 százalékkal növekedést jelentett, az emelkedés mértéke hasonlóan alakult mind a 158 településén. Volt is nagy felzúdulás! A népharagra, a gazdasági körülményekre, a háztartások nehéz anyagi helyzetére tekintettel a költségeket újraszámolták. Ennek eredményeként az eredetileg bejelentett árakat 12 százalékkal sikerült csökkenteni.

Ez sem hozott azonban megnyugvást. Szerkesztőségünkbe napi szinten érkeznek a megkeresések Pethő László elektronikus levelében úgy fogalmazott, hogy a vidék élni akar, de hogyan? 2009-ben 33-, míg 2012. július 1-jével több mint 50 százalékkal emelkedett a havi szemétszállítási díj Veszprémben. A szolgáltató három év alatt 83-84 százalékkal drágított, miközben semmilyen pluszszolgáltatást nem nyújtott.

Veszprémgalsai olvasónknak, Sebestyén Lászlónak ugyancsak kifogásai vannak a szemétszállítással. A faluban élőket különösen érzékenyen érintette a díjemelés, hisz korábban a kommunális adó tartalmazta a szemétszállítást, ez év januárjától azonban már nem. Ez így különösen komoly érvégés a lakóknak!

Az évet egy 120 literes kukával kezdte, de alig gyűlt össze benne valamennyi szemét. Kérvényezte az önkormányzattól, így lecserélte 60 literesre. De ez is csak félig telik meg, ezért még kisebb edény használatát kezdeményezte. A faluban nagyon sokan vannak a hozzá hasonlóan, az időseknél csak heti 20-30 liter szemét képződik. Szerinte a félig teli kukákkal megölik a szelektív gyűjtést. Ha a lakóknak a szemét mennyiségétől függetlenül úgyis ki kell fizetniük a 120 (60) litert, akkor ezekbe a kukákba fogják beleszórni a PET palackot, nem mennek el a szelektívgyűjtő szigetig.

Levélváltásban volt a Veszprémgalsán szolgáltató tapolcai Remondis Kft-vel is. A tőlük kapott levél alapján tudja, hogy a telepre kiérkező kukásautót ürítéskor lemérik. Szerinte ezt a mennyiséget vissza lehetne osztani településekre, illetve az ott elhelyezett hulladékgyűjtő edényekre. Ő a hulladékgazdálkodási törvényből azt olvasta ki, hogy csak a ténylegesen keletkezett mennyiség után kell a lakóknak fizetni. Szerinte a súly alapú fizetés éppen ezért sokkal igazságosabb lenne.

Czaun János, az önkormányzati társulás elnöke kifejtette, a rendszer mennyiségi alapon működik. A súly alapú mérés Nyugaton sem vált be, az emberek máshova (város szélére) vitték a szemetet. Ez ellentmond a környezettudatosságnak! Éppen ezért nálunk literre mérik a hulladékot, akinél kevesebb képződik, akár 50-60 literesre is csökkenthette az edényét. A hulladékszállítás kötelező közszolgáltatás. Tudomásul kell venni, a korszerű hulladékgazdálkodásnak ára van. Ugyanakkor leszögezte, a társulás a telep működtetésével kapcsolatban nonprofit szemléletet vár el!

Hasonlóan fogalmazott Göttlinger László, a veszprémi szolgáltató VKSZ Zrt. vezérigazgatója. A királyszentistváni hulladékkezelési központ működési költségeit – akár liter, akár súly alapján – az önkormányzatoknak (lakosságnak) ki kell fizetni. A súly alapú mérésre azért nincs lehetőség, mert ezt a rendszert a literre találták ki. Akinél kevesebb hulladék képződik, csökkentheti az edényét, de 50-60 liter az alsó határ, amit még géppel lehet üríteni.

Jelezte, mivel a rendszer július 1-től indult, a szemétszolgáltatás díja egyelőre képzett számokon alapul. Decemberben felülvizsgálják a tevékenységet, a költségeket, ekkor már a tényleges számok alapján tudnak kalkulálni. 

 

A VKSZ működési területén a július 1-től érvényes szolgáltatási díj egy 50-60 literes edény esetében havi 1878 forint (ez heti 434 forintot jelent). A 120 literes edény díja havi 2685 forint (heti 620 forint). A cég vezetői szerint ez a többi szolgáltatáshoz viszonyítva nem jelenthet kibírhatatlan terhet. (A díjképzés a királyszentistváni hulladékkezelési központhoz tartozó 158 településén szinte teljesen azonos.) Az sem igaz, hogy nem volt pluszszolgáltatás, a projekt keretében például a 158 településen négyszázzal bővítették a hulladékszigetek számát. A szolgáltatási díj az alap-, a begyűjtési és szállítási díjon felül tartalmazza a szelektív gyűjtés, a lomtalanítás, a veszélyes hulladék befogadás, és a rekultiváció költségeit is. A társaság díjképzéséről a civil szervezeteknek minden esetben tájékoztatást adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!