Technológiai színvonal

2019.07.10. 16:52

Szijjártó: 45 milliárd forintnyi bajor beruházás érkezik rövid távon Magyarországra

Ezzel Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partnerük.

Forrás: MTI

Fotó: Burger Zsolt

Rövid távon 45 milliárd forint értékű beruházásra készülnek bajorországi vállalatok Magyarországon – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek Münchenből, ahol bajor cégek vezetőjével is tárgyalt.

„Európa legalacsonyabb adói, a jól képzett munkaerő és a felsőoktatási rendszer színvonala nyomán a bajor vállalatok továbbra is rendkívüli mértékben bíznak Magyarországban”

- hangoztatta a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikere nagymértékben függ a bajor gazdasági folyamatoktól, ezért Magyarországnak az az érdeke, hogy Bajorország sikeres legyen, hogy az ottani vállalatok továbbra is hajtsanak végre beruházásokat Magyarországon.

Magyarországnak az az érdeke, hogy a bajor vállalatok az új világgazdasági korszak által indokolt technológiai fejlesztéseket Magyarországon hajtsák végre

- tette hozzá.

„A bajor vállalatok továbbra is úgy tekintenek Magyarországra, mint egy olyan helyre, ahol érdemes befektetni. Olyan helyként tekintenek ránk, ahol a politikai kiszámíthatóság, a biztos jogi környezet és a kedvező befektetési feltételek adottak” – szögezte le a miniszter.

A miniszter találkozott a Linde vegyipari vállalat, a világ legnagyobb iparigáz-előállítójának illetékeseivel, az autóalkatrészeket beszállító Schaeffler-csoport regionális vezetőjével. Megbeszélést folytatott Hubert Aiwanger bajor gazdasági, vidékfejlesztési és energetikai miniszterrel, és találkozik továbbá a vasúti szektorban érdekelt Siemens Mobility alelnökével.

Szijjártó Péter tárgyal az Ózdi Acélművek tulajdonosával és a BMW igazgatótanácsának gyártásért felelős igazgatójával, Oliver Zipsével, akit a vállalat távozó elnök-vezérigazgatója egyik potenciális utódjaként említ a német sajtó.

A miniszter kifejtette, hogy ezek a vállalatok olyan új beruházásokat kívánnak Magyarországra hozni, amelyek nyomán az új világgazdasági korszakban feltételként megjelenő technológiai újításokat Magyarországon fogják kidolgozni és elsőként alkalmazni.

„Ezek a beruházások magas hozzáadott értékű, magas technológiai színvonalat képviselő munkahelyeket hoznak létre több ezres nagyságrendben majd Magyarországon” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter rámutatott, hogy Bajorország számára Magyarország a 10. legfontosabb kereskedelmi partner; a bajor import 5 százaléka Magyarországról származik. Kiemelte, hogy a Magyarország és Bajorország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 14 milliárd eurót tett ki és a Németországba irányuló magyar export 35 százaléka Bajorországba érkezik.

Fontosnak tartotta még a miniszter hangsúlyozni, hogy bajor vállalatok csaknem 8 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat Magyarországon, aminek révén 50 ezer embert foglalkoztatnak. Hozzátette:

150 jelentős bajor vállalat van jelen Magyarországon, amelyek közül a legtöbben a legmagasabb technológiai színvonalat képviselik és a világ autóiparának és az autóipar beszállítóinak legfontosabb szereplői.

A gazdasági szereplőkkel folytatott megbeszélések mellett Szijjártó Péter tárgyalt Edmund Stoiber korábbi bajor kormányfővel, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) korábbi vezetőjével, valamint találkozott Reinhard Marx münchen-freisingi érsekkel, a Német Katolikus Püspöki Kar elnökével.

Borítókép:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Hubert Aiwanger bajor gazdasági, vidékfejlesztési és energetikai miniszter (b) köszönti Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Münchenben 2019. július 10-én.

MTI/Burger Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!