Gazdaság

2017.04.21. 18:27

Szükség van jó szakemberekre! - Szakmák Éjszakája Ajkán

Ajka - Először rendeztük meg a városban a Szakmák Éjszakája elnevezésű programot annak érdekében, hogy a pályaválasztás előtt állók közelebbről is megismerkedhessenek egy-egy szakmával - mondta Mézes József intézményvezető.

Penk Tímea

A Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma pénteken rendezte meg a szakmacsoportjait bemutató estet. A programra Nyirádról, Halimbáról, Devecserből, Tüskevárról, Somlóvásárhelyről és Ajka-Padragkútról különbuszok szállították a diákokat, így közel kétszáz gyermek ismerkedhetett meg az iskolában folyó oktatással.

Mézes József köszöntője után Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg a rendezvényt.

- Szükségünk van jó szakemberekre - hangsúlyozta Fenyvesi Zoltán, aki szerint egy jó szakma nemcsak egy diplomával ér fel, hanem megteremti a család biztonságát. A szakmákat bemutató programsorozat az alelnök szerint nagyban elősegíti a pályaválasztást. Úgy véli, hogy aki a Szent-Györgyi iskolát választja, az jó döntést hoz, hiszen az intézmény állami fenntartásban, stabil háttérrel, elkötelezett pedagógusokkal, kiváló szakemberekkel működik.

Mézes József lapunkat arról tájékoztatta, hogy az intézményt korábban működtető alapítványtól a Veszprémi Szakképzési Centrum tavaly ősszel vette át az iskolát.

- Januárban bíztak meg az intézmény irányításával a tanév végéig. A fenntartóváltással járó helyzetet stabilizáltuk, és megkezdtük a hosszú távú fejlesztéseket. Ezek első állomása ez a rendezvény, amely országosan másodszor, Ajkán először elérhető - mondta a Balafonfűzfőn élő igazgató, akinek a felnőttképzés a szakterülete, valamint intézményvezetői tapasztalattal is rendelkezik. Úgy látja, hogy a nyolcadikosok sok esetben nem is tudják, mit takar egy-egy szakma, de az ilyen rendezvényeken kipróbálhatnak néhány foglalkozást.

- Ötszáz nappali tagozatos diák tanul nálunk, és közel háromszázan vesznek részt a felnőttoktatásban. Hatvan kollégista tanulónk mellett sokan bejárnak a környék településeiről. Mivel kevés a térségben az egészségügyi és szociális képzés, szívesen választják a Szent-Györgyit - mondta Mézes József.

A Szakmák Éjszakáján három képzési területtel ismerkedhettek meg az általános iskolások: az egészségügyi-szociális, a rendész és a vendéglátós szakmákban vehettek részt interaktív foglalkozásokon. A helyszíneken pontokat gyűjtöttek, amelyekért ajándékot kaptak. A rendezvényre a rendőrség és a mentőszolgálat munkatársai is kivonultak, szemléltették felszereléseiket, valamint Kulcsár József beszámolt az irányítása alatt működő kutatószolgálatról, és bemutatta mentőkutyáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!