Gazdaság

2014.01.08. 12:37

Szükséges a busahalászat

Veszprém megye - A becslések szerint 1,5-3 ezer tonnányira tehető a balatoni busaállomány, amit mindenképpen ki kell venni a tóból, ezért szükség van a Balatonon a busahalászatra, nyilatkozta a közelmúltban G. Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének vezetője.

Tremmer Tamás

A professzor szerint a távolabbi célként megvalósítható lehet, hogy a tó halállománya önfenntartó legyen - vagyis ne legyen szükség se haltelepítésekre, se állományszabályozó halászatra -, de előbb a nem őshonos, hidrobiológus és ökológus szempontból nemkívánatos busát ki kell szedni a Balatonból.

A saját szemével is látta, hogy a Balaton dél-parti befolyóival kapcsolatban lévő magántulajdonú halastavakból miként szökdösnek a kis busák a tóba. A kutatók pár éve szorgalmazzák, hogy ezeken a halastavakon állítsák le a busatenyésztést, de egyelőre nem született erről jogszabály. A szakember éppen ezért egyelőre nem tartja szerencsésnek, hogy megszűnjön az ökológiai célú halászat a Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!