Gazdaság

2011.03.24. 18:50

Technológia és létszám

Veszprém - A gazdasági fórumon az előadások után a jelen lévő vállalkozók lehetőséget kaptak arra, hogy feltegyék a kérdéseiket, megfogalmazzák tapasztalataikat.

Varga Ibolya

Szalai Attila, a Maxon Motor Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázatok elkészítésekor vannak még olyan pontok, amelyekre nem tudnak helyes választ adni az elektronikus kitöltés során. Kifogásolta, hogy túlzottan szőrszálhasogató az utólagos ellenőrzés, és  régen megvalósított dolgokra kérdez rá. A válaszban ígéretet kapott arra, hogy a pályázatok kitöltését egyszerűsítik, de a projektek ellenőrzésének szigorúságát nem enyhíthetik.

Fonyódi Levente, a Valeo Autó-Electric Magyarország Kft. gyárigazgatója szerint jogtalan, hogy a nagyobb vállalkozók kevés támogatást kapnak, hiszen abban a városban fizetik a helyi adókat, ahol dolgoznak, és attól függetlenül, hogy a világ több országában jelen van a cégük,  joggal érezhetik magyarnak magukat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagyvállalatok sok kisebb helyi céget foglalkoztatnak beszállítóként. Nem dönthetnek az érzelmeik alapján, hanem csakis a technológiai fegyelem és a minőség lehet a meghatározó.

Tornai Tamás, a devecseri Somló Csoport tulajdonosa azt kérte, hogy a vörösiszap-katasztrófával érintett három települést sorolják a hátrányos helyzetűek közé, hogy a jövőben könnyebben tudjanak pályázni. Mert bár például Devecserben most ötször annyi ház épül, mint az utóbbi tizenöt évben, de sokaknak mindenét elvitte az iszap, és önerőből nem tudnak helyrejönni. A válasz szerint az érintett három települést más programok keretében segítik.

Dr. Blazsek István, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója arra a furcsaságra hívta fel a figyelmet, hogy a technológiai fejlesztési pályázatok többsége előírja a létszám bővítését is a nyerteseknek, pedig ez ellentmondás, hiszen ha jobb gépekkel, korszerűbb technológiával dolgoznak, akkor  kevesebb ember kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!