bankszámlák

2019.02.28. 08:30

Több csúcs is megdőlt a lakossági betéteknél tavaly

Látra szóló és folyószámlabetétekből december végén már 5965 milliárdnyit tartott számláin a lakosság.

Forrás: Pixabay

Több csúcs is megdőlt a lakossági betéteknél tavaly: majdnem 14 százalékkal emelkedett az állomány, és ezzel történelmi csúcsot ért el, de soha nem látott szintre nőtt a lekötetlen betétek aránya is – olvasható a Világgazdaság csütörtöki számában.

A lap a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva arról ír, hogy meghaladta a 8500 milliárd forintot a lakossági betétek állománya, a növekedés 13,6 százalékos mértéke pedig nagyjából megháromszorozódott 2017-hez képest, amikor még 4,6 százalékkal emelkedett a pénzügyi szolgáltatóknál tartott lakossági betétekben lévő összeg.

Folytatódott a portfólió átrendeződése: látra szóló és folyószámlabetétekből december végén már 5965 milliárdnyit tartott számláin a lakosság, 21,3 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Ez azt jelenti hogy betéteik 70 százalékát már lekötetlenül tartották a lakossági ügyfelek, amire szintén nem volt korábban példa.

A korábban legnépszerűbbnek számító, egy éven belüli futamidőre lekötött betétetek állománya 8,7 százalékkal, 1500 milliárd forint alá csökkent tavaly. A hosszú lejáratú, de legfeljebb kétéves futamidejű betétekben tartott pénz mennyisége ennél is drasztikusabb mértékben, nagyjából 25 százalékkal csökkent.

A két éven túli futamidejű betéteknél viszont erőteljes, bő 15 százalékos növekedés mutatkozott. A devizabetétek gyakorlatilag stagnáltak, 1,5 százalékkal nőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában