Gazdaság

2014.10.06. 18:00

Több mint 12.000 milliárd forint érkezik Magyarországra

Pápa - Több mint 12.000 milliárd forint érkezik Magyarországra a következő hétéves európai uniós ciklusban – hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára pápai látogatásán.

Polgár Tibor

Az államtitkár a 2014-2020 közötti európai uniós ciklus gazdaságfejlesztési lehetőségeiről tájékoztatta a hallgatóságot a Somogyi Galériában. Szó esett többek között a fejlesztéspolitika területén működő intézményrendszer átalakulásáról, az operatív programok tartalmáról, valamint a hamarosan megjelenő új pályázati felhívásokról. Vitályos Esztertől megtudtuk, az Európai Unió felé már benyújtott hét operatív program között emberi erőforrás, környezet és energiahatékonyság, gazdaságfejlesztési, integrált közlekedésfejlesztési, közszolgáltatási és közigazgatási, vidékfejlesztési, valamint halászati témájú programok találhatóak.

– Júniusban nyújtottuk be az operatív programok első változatát, amelyekre nemrég több mint ezer bizottsági észrevételt kaptunk. Ezeket szakértők segítségével jelenleg is tárgyaljuk. Reményeink szerint október végén be tudjuk nyújtani a végleges operatív programokat, amelyeket év végére elfogadhat a bizottság. Ennek ellenére van egy kormánydöntés, miszerint már ezt megelőzően szeretnénk pályázati felhívásokat megjelentetni – fogalmazott az államtitkár. Tájékoztatása szerint ősszel megjelentetnek néhány pályázatot közel 120 milliárd forint összegben. Egyúttal bíznak benne, hogy a jövő év elejétől a további pályázati felhívásokat is elindíthatják.

– Az operatív programok tartalmában, illetve a pályázati lehetőségek eljárását tekintve lesznek változások, amelyeknek a vállalkozások minden bizonnyal kifejezetten örülni fognak. Az egyszerűsítésre és a bürokrácia csökkentésére törekszünk – emelte ki előadása előtt a sajtó képviselőinek Vitályos Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!