Gazdaság

2014.01.14. 19:05

Erősödik a megyék szerepe a források odaítélésében

Díjakat adtak át azoknak, akik sokat tettek Nagyvázsonyért a vidékfejlesztésről szóló keddi fórumon.

Varga Ibolya

A jelenlévőket elsőként Vígh-Krupla Orsolya polgármester köszöntötte, aki egyben összefoglalta, hogy miben fejlődött az utóbbi egy évben Nagyvázsony és felvázolta a legközelebbi terveket. Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) megyei irodavezetője bemutatta, miként viszik a lehető legközelebb a vidékfejlesztési ismereteket, lehetőségeket a felhasználókhoz. Tavaly hozták létre ezt a hálózatot, amelynek minden megyében van irodája, ami mindenütt kisebb településen kapott helyet. Az irodavezetők gyakran tartanak előadásokat azokon a településeken, amelyek élni akarnak a lehetőségekkel és kihasználnák az uniós és hazai forrásokból származó pályázati pénzeket. Fábry Szabolcs jó példákat sorolt arra: miként élnek a hagyományokkal a települések. Bazsiban például egyebek mellett almát termesztenek és dolgoznak fel. Ebben az évben az uniós költségvetésben egy új, hét évig tartó tervezési ciklus kezdődik, amelyre várhatóan februárban már megkezdik kiírni a pályázatokat. Ezek jobban igazodnak a helyi igényekhez és kétharmad részben a gazdasági fejlődést, az innovációt szolgálják.

Fábry Szabolcs, a vidékfejlesztési hálózat megyei irodavezetője foglalta össze az idei lehetőségeket (Fotó: Penovác Károly)

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke egyebek mellett arról szólt, hogy a jövőben erősödik a megyék szerepe a források odaítélésében. Egyrészt a következő hét év alatt a megyei önkormányzatnak huszonkétmilliárd forint áll a rendelkezésére, amelyre pályázatokat írhat ki és helyben oszthatja ki. Sem a célkitűzésekbe, sem a pályázati folyamatba, a nyertesek kiválasztásába, sőt még az ellenőrzésbe sem szól bele semmilyen más hatóság vagy felsőbb szerv. A megyék olyan jogosultságot is kapnak, hogy ha bizonyos célra bármely uniós forrásból származó pénzekre többen pályáznak, akkor lehetőséget kapnak arra, hogy sorba állítsák a pályázókat, megnevezzék azt, akit mindenképpen a nyertesek között szeretnének látni. Ugyanis rendszerint több az igény, mint a felhasználható pénz. Örömét fejezte ki amiatt is, hogy kiemelten támogatják a kertészeti ágazatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!