Gazdaság

2017.02.26. 15:40

Több szakmában is nagy a hiány

Veszprém - A minőségi, szakképzett munkaerő egyre kisebb számban van jelen a munkaerőpiacon. Vadászni kell rájuk, vagy adott esetben megpróbálni őket külföldről visszacsalogatni.

Molnár Sándor

- Mi a Man at Worknél az informatikusokból, mérnökökből, szakmunkásokból és betanított munkásokból érezzük a legnagyobb hiányt. A legkelendőbbek a gépész-, villamos- és minőségügyi szakmérnökök, de legalább ilyen keresettek számviteli területen a könyvelők.

Logisztikai vonalon is egyre nagyobb az igény a szakképzett, nyelvismerettel rendelkező, például vevői kapcsolattartókra. Mind az ipari, mind a szolgáltató szektorban a legnagyobb igény a tapasztalt szakmunkások, illetve a betanított munkaerő iránt mutatkozik.

A mérnök- és informatikusképzés kisebb ütemben pótolja a szakembereket, mint amekkora a hiány

Az építőiparban keresettek a kőművesek. A gyártásból hiányoznak az esztergályosok, forgácsolók és hegesztők. A szolgáltatásból a szakképzett vendéglátósok és egészségügyi dolgozók - sorolja tapasztalatait Tóth Kinga Kincső marketingvezető a veszprémi központtal rendelkező munkaerő-szolgáltató cég képviseletében. Kiderül az is, hogy a termelővállalatok egy részénél jelentős a fluktuáció.

Több szakmánál is észrevehető a tapasztalt szakemberek külföldre vándorlása. Akinek van lehetősége és kiemelkedő a szakmájában, az az uniós országok felé veszi az irányt, többszörös fizetésért. Sokan azt is felvállalják, hogy akár hosszabb távon a családjuktól távol éljenek.

- Azt gondolom, folyik a mérnök- és informatikusképzés, azonban nem tudják olyan ütemben pótolni a szakembereket, mint amekkora a hiány. További probléma, hogy átképzés esetén nehézkes állandó munkahely mellett egy új szakma elsajátítása - véli Tóth Kinga Kincső.

Számos pozícióba többéves szakmai tapasztalat szükséges, viszont a megyeszékhelyen egyes nagy termelővállalatoknál az egyetemen frissen diplomát szerzetteknek is van lehetőségük az elhelyezkedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!