Gazdaság

2015.05.08. 14:08

Tojásrendelés az autóbuszon

Naponta, több mint hatszáz tojás, hétszázötven kotkodáló csőr és ezerötszáz kapirgáló láb mindez egy bakonynánai portánál, Kovács Tiboréknál.

Kutasi Zsófia

- Hét éve kezdődött, akkor még csupán harminc állattal - meséli a történetet Kovács Tibor arról, hogyan alakították ki a tyúkfarmot, amely mára a bakonynánai és zirci környéket látja el tojással. Tibor a Volánnál dolgozik főállású buszsofőrként, kezdetben egy olyan mellékest keresett, amelyet kötetlenül végezhet. A tyúkok pedig tojnak akkor is, amikor a háziak dolgoznak. Kovácséknál ma van önetető sor, így az etetésen is időt nyernek.

- Amikor dolgozom, édesapám a placcmester, ő szedi a tojást. Először elég volt a harminc tyúk, ahogy terjeszkedett a vállalkozás, úgy lett egyre több állat, először nyolcvan, aztán százhatvan. A házigazda elmondja, abban az időben ismerkedett meg párjával, feleségével, Kovácsné Grüll Szabinával. Elsőként az ő rokonához, a nagynéni cukrászdájába szállítottak tojást. Idővel egyre többen rendeltek a jó minőségű mélyalmos tojásokból.

Tibor Bábolnáról vásárolja az állatokat, napos csibékkel kezdte, ma ekkora létszám neveléshez nem adottak sem a körülmények, sem a család kapacitása, ezért a baromfiakat tizenhét hetesen, jérceként vásárolja. Két hét múlva kezdenek tojni, akkor még az úgynevezett s-es jérce tojásokat. A tyúkok m-es és l-es mélyalmosnak számító tojásokat produkálnak, a hétszázötven állat naponta több mint hatszáz darabot.

Megvan, hogy milyen enzimek és különböző vitaminok kellenek ahhoz, hogy huzamosan tudják tartani ezt a darabszámot, szójából, fehérjéből mennyit kell fogyasztaniuk. A tartási körülmények is számítanak, a hőmérsékletnek 5 és 28 fok között kell lennie. A baromfi istálló egy része a földben van, ezért sok szempontból olyan, mint egy pince, amely ideális ezeknek a körülményeknek a fenntartásához télen a meleget, nyáron a hűvöset tartja.

A tyúkfarm mára a bakonynánai és zirci környéket látja el jelentős mennyiségű tojással Fotó: Kutasi Zsófia

Kovácsék az istálló miatt vették meg a házat. Az etetőrendszert a baromfiistállóhoz rendelték, még egy gabonasiló beszerzését tervezik. Tibor néhány hektár földön is gazdálkodik, melyet ilyen módon is tud hasznosítani.

Egy év után a tyúkok tojás kapacitása lecsökken, ekkor Tibor eladja a letojt példányokat. A tyúkfarm két különböző generációból áll azért, hogy mindig legyen tojás.

A helyieket, a környék szállodáit, cukrászdáit és éttermeit ma már Kovács Tibor látja el tojással. Hat főbb helyre szállít. Mivel ismerik a környéken, ezért sokan megkeresik, a kollégák, utasok pedig a buszon is rendelnek híre ment a jó minőségű tojásnak.

- Lassan már falun sincsenek olyanok, akik legalább egy sertést, vagy más haszonállatot tartanának, holott régen ez mindenhol jellemző volt - mondja Kovácsné Grüll Szabina. Pedig a házi tojás minősége kiváló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!