Gazdaság

2011.07.18. 07:12

Tokozatosan előre

Herend, Nemesvámos - Történetének legnagyobb fejlesztéseit éli át a Csatári Plast Kft., amiknek az eredményeként akár száz új munkahelyet is teremtenek a nemesvámosi és herendi üzemekkel rendelkező társaságnál.

Tremmer Tamás

Fennállása óta, immár két évtizede folyamatosan fejlődik a Csatári Plast Kft. E folyamat dinamikája akkor gyorsult fel látványosabban, amikor három esztendővel ezelőtt megvásárolták a halódó herendi majolikagyárat. A telephelyet több lépcsőben felújították, a majolikagyár termékpalettáját, technológiát korszerűsítették. Az üresen álló csarnokokba műanyagüzemet is telepítettek, a termelést pedig felpörgették.
 
- A fejlődésünk manapság rohamtempójú, gondot is okoz lépést tartani vele. Nagyon ügyelünk arra, hogy a növekedés nehézsége ne csapjon át a nehézségek növekedésébe. A cég mindeközben is finanszírozható kell, hogy maradjon - avatott be a rejtelmekbe Csatári László ügyvezető igazgató.

A társaságnak mindig stratégiai iránya volt a villamos  ipar. Meglátták azt, hogy az ország előrelépéséhez az infrastruktúra fejlesztése szükségszerű. Ez nemcsak hazánkra, hanem a környező országokra egyaránt vonatkozik. A koncepciójuk sikeres volt, az általuk gyártott különféle villamos tokozatok iránt olyan igény van, hogy alig tudják kielégíteni a megrendeléseket. Közben bevehetetlennek tűnő "várakba" is bejutottak, így például jelentős számú alkatrészt gyártanak a világ legnagyobb villamos ipari gyártócégének, a Generel Electricnek.

 



A cég filozófiája a több lábon állás, éppen ezért a stratégiai villamos ipari termékek mellett "elkalandoztak" az autóipar irányába is, ahova üléstámlákat gyártanak. Az ügyvezető igazgató szerint minőségben mindig előre kell menni. Az autóiparban pedig igen magasak a minőségi elvárások, aminek meg kell felelni. Azért kell az autóipar, hogy a minőség mint követelmény, mindig ott maradjon a fejekben. Különleges megbízatást nyertek el a francia  Bombardier-től, nekik automata metróállomásokhoz való peronalkatrészeket készítenek. A barcelonai alagútban már ott vannak a herendi termékek. A Csatári Plast Kft. évről évre két számjegyű növekedést tud felmutatni. A létszámuk egy év alatt húsz százalékot emelkedett, ma már százhúszan vannak a nemesvámosi és herendi üzemekkel rendelkező társaságnál. Tavalyi árbevételük meghaladta az egymilliárd forintot.

Mostanság a cégcsoport történetének legnagyobb fejlesztéseit élik át. Felismerve a villamos ipar igényességének növekedését, létrehoztak egy teljesen új tokozatcsaládot, amelyet sem hazánkban, sem pedig Kelet- és Dél-Európában nem gyárt senki. Ez a termelés felfutását követően tartósan 50-100 közötti új munkahely lehetőségét hordozza magában. A beruházás szeptember végéig megvalósul, amihez mintegy húszmillió forint vissza nem térítendő munkahelyteremtő támogatást is kaptak a munkaügyi központtól.

Gondolkodásmódjukról mindent elárul, hogy árbevételük tíz százalékát fejlesztésekre költik, miközben a magyarországi átlag másfél, a nyugat-európai pedig hét százalék körül alakul (Kínáé 11 százalék). A jövőt mindig fejlesztések hordozzák magukban, nyomatékosított Csatári László.

Gyümölcsöző az együttműködés

A cégnek jelenleg több kutatás-fejlesztési projektje is fut. Elkötelezettek az olyan újrahasznosító technológiák, a zöld energiafejlesztések iránt, amelyek biztosítják
a következő generációk életterét. Ennek megfelelően már évek óta gyümölcsöző az együttműködésük a Budapesti Műszaki Egyetemmel. A közös kutatás eredménye egy olyan új kompozit anyag, amivel szinte bármilyen műanyag hulladék különösebb tisztogatás, válogatás nélkül újrahasznosítható, így az újrahasznosítható hulladék lehetőségeit nagyon kibővíti. A kompozitot tesztelik. Emellett egy speciális szélgenerátor kifejlesztésén is fáradoznak, a megújuló erőforrás ugyancsak tesztelés alatt van, a szélcsatornás mérések azonban már befejeződtek. Úgy tűnik, sikerül felállítani egy magyar csapatot e termékkör gyártására.A herendi üzemcsarnokokat már megtöltötték gépekkel, de továbbiak érkezése várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!