Az alacsony kamat és a támogatások

2019.06.17. 11:00

Töretlen a lakásépítési kedv

Nőtt a lakásépítési kedv az országban, az év első négy hónapjában 21 százalékkal több engedélyt adtak ki. Családi házak esetében 22 százalékos volt a növekedés, a legalább kétlakásos épületekre pedig 17 százalékkal nőtt az engedélyek száma. A friss adatok azt mutatják, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa megszűnése ellenére sem csökkent a lakásépítések száma, ami az alacsony kamatoknak és az állami támogatásoknak köszönhető.

Molnár Sándor

Fotó: pixabay.com

Fokozódott a lakásépítési kedv, annak ellenére, hogy a kedvezményes, öt százalékos áfa már nem vonatkozik az újonnan kiadott engedélyekre – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Ráadásul a kínálat is nőtt, az ingatlanportálnál eladásra meghirdetett új lakások száma rekordot döntött: június elején 6673 ezer új lakásból válogathattak az vevőjelöltek. Budapesten 3266 új lakás várt gazdára, a megyei jogú városokban 1700, a kisebb vidéki városokban több mint 1000, a községekben pedig közel 700 újként hirdetett lakóingatlan szerepelt a kínálatban.

– A rekordszintű kínálat nem meglepő, mert mostanra kerültek piacra az elmúlt egy-két évben megkezdett társasházfejlesztések és az eladásra épített családi házak. A friss adatok szerint várhatóan lesz utánpótlás, az építési kedv ugyanis töretlenül nő – vélekedik Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A hivatalos adatok szerint ugyanis a hatóságok 5037 lakóépületre adtak ki építési engedélyt az év első négy hónapjában, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A családi házakra kiadott engedélyek száma 22 százalékkal, 3743-ra, a legalább kétlakásos lakóépületekre kiadottaké pedig 17 százalékkal, közel 1300 darabra emelkedett.

Balogh László elmondta még: – Bár a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa az újonnan kiadott építési engedélyek alapján megépülő ingatlanokra nem vonatkozik, de az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsó hitelek, az állami lakástámogatási rendszer bővítése támaszt ad a lakásépítési kedvnek.

A szakember szerint szintén segíti a növekedést, hogy a lakásdrágulás miatt vannak, akik lakásuk eladásából, valamint saját forrásból és hitelből építenek új lakóingatlant, amelynek ára a jövőben emelkedhet. Az épülő lakóparkok száma is rekordot döntött. A egy internetes oldalon 134 új építésű társasházban kínálnak lakásokat, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az építés alatt lévő nagyobb lakóparkok főleg Budapesten, a megyei jogú városokban és a Balaton közelében koncentrálódnak, míg a családi házak és ikerházak főként a kisebb településeken vannak nagyobb arányban.

A társasházi lakások a megyei jogú városokban és a fővárosban az új építésű lakóingatlan-kínálat 65–86 százalékát teszik ki, a családi házak, ikerházak és sorházak pedig a városok és községek esetében 54–80 százalékot képviselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!