Gazdaság

2016.06.28. 18:20

Tovább drágul a termőföld - Rekordot döntöttek az árak a balatonfüredi járásban

Az új földforgalmi törvény 2014. májusi hatályba lépése óta folyamatosan szűkül a termőföldpiac. A csökkenő forgalom az árak 14 százalékos növekedésével járt együtt.

Németh Noémi

A megyében a balatonfüredi térségben szabadult el leginkább a termőföld ára. A 2014 májusában hatályba lépett földforgalmi törvény nagymértékben limitálta a termőföldet vásárolni jogosultak körét. Ennek hatására a forgalom 2015-re a felére csökkent. A szűkülő lehetőségek ellenére az árak 14 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, elérve a hektáronkénti 888 ezer forint országos átlagot - derült ki az OTP Jelzálogbank legfrissebb Termőföld-értéktérkép elemzéséből.

Óriási a megyék termőföldárai közötti különbség. 2014 óta talajminőségének köszönhetően Békés a legdrágább, mellette viszont további három megyében emelkedtek egymillió forint fölé az átlagos hektárárak. Továbbra is az észak-magyarországi régióban a legolcsóbb a termőföld, Nógrádban mindössze 478 ezer forint egy hektár átlagára. A legdrágább Balatonfüredi járás és a legolcsóbb Ózdi járás termőföldárai között közel hétszeres a különbség.

Termőföldet csak azok vásárolhatnak, akik meg is művelik Fotó: Balogh Ákos

Az elmúlt öt évben a legnagyobb arányban, 58 százalékban a szántóföldek ára emelkedett, a többi művelési ágban 38-41 százaléknyi volt a drágulás. Az árnövekedés mellett a termőföldpiac folyamatosan szűkül az elmúlt két évben. Ebben az időszakban országszerte 45 százalékkal estek vissza az adásvételek.

A megyei termőföldek átlagára alapján Veszprém megye a középmezőnyben helyezkedik el. A balatonfüredi járás országos szinten is a legdrágább, a termőföld ára hektáronként meghaladja az 1 millió 300 ezer forintot. A szántóföldek ára a balatonalmádi és a balatonfüredi járásban a legmagasabb, hektáronként 700-900 ezer forint. A szőlőföldek átlagárai országos szinten Veszprém megyében a legmagasabbak.

Veszprém megyén belül az ajkai és várpalotai járásban érzékelhető legerősebben az áremelkedés, 2015-re több mint 45 százalékkal nőtt a termőföld ára. A sümegi, devecseri és balatonalmádi járásban volt a legkevésbé számottevő a változás. A földforgalom az ajkai, devecseri és sümegi járásban csökkent a legérzékelhetőbben.

- Rendkívül élénk a földpiac, a kamaránál 40-50 kérelmet bírálunk el naponta. A megyében a nagy kiterjedésű szántóföldek iránt a legnagyobb a kereslet, az áremelkedés is itt érzékelhető leginkább. A Bakony térségében nem történt jelentős változás. A szőlőkre is magas a kereslet - legfőképp a Balaton-felvidék jó fekvésű telkei iránt. Földtípustól függetlenül a panorámás területeket keresik leginkább - nyilatkozta Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke.

Címkék#termőföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!