Gazdaság

2017.02.26. 12:40

Tovább nőtt a kötelező minimálbér

Régóta és sokan várták már a minimálbér és a garantált bérminimum nagyobb emelését, ami január 1-jén végbe is ment. Az év elejétől bruttó 127 500 forintnál nem adhatnak kevesebbet egy munkahelyen, míg a garantált bérminimum összege bruttó 161 ezer forintra növekedett.

Napló információ

Miután tavaly megállapodott a kormány a szociális partnerekkel, a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett ez év elejétől. A munkáltatói járulékok ugyanakkor öt százalékponttal csökkentek. 2018-ban a minimálbér újabb nyolc, a bérminimum 12 százalékkal nő és további kettő százalékponttal csökkennek a járulékok. Az emeléssel 110 ezer forintról 127 650 forintra nőtt a minimálbér, 2018-ra pedig 137 862 forintra emelkedik. Nettóban a tavalyi 73 815 forint helyett 84 887 forint a minimumkereset, jövőre pedig 91 679 forint lesz.

A bérminimum (szakképzett minimálbér) a tavalyi bruttó 129 ezer forint helyett már 161 250 forint, egy
év múlva pedig 180 600 forint lesz.

Garantált bérminimumot azok kaphatnak, akik legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók.

A Maxonnál olyan bért fizetnek, amivel  megtartják a dolgozóikat
Fotó: Penovác Károly

A munkaerőpiac jelenleg olyan kettősséget hordoz magában, ami ritkán észlelhető. A munkaerőpiac egyik fele biztosan örül az emelésnek, a kínálati oldal azonban gondba is kerülhet a megnövekedett költségek miatt. Egyrészről óriási a munkaerőhiány, s ma már ez minden szektorban jellemző: nemcsak betanított munkásból, de szakmunkásból és diplomásból is hiány van.

A vállalatok egymással versengenek, cafeteria-rendszerrel és karrierlétrával édesgetik magukhoz a munkavállalókat. A dolgozókat pedig, ha bármikor is feltöltötték internetre az önéletrajzukat, szinte naponta hívja fejvadász más-más cégek ajánlataival.

Másrészről pedig a kisvállalkozások képtelenek kitermelni azokat a bérigényeket, amelyeket a munkaerőhiány és a külföldi munkavállalás hajtott fel, sokaknak még a minimálbér-emelés is komoly fejtörést okoz. A lapunk által megkérdezett vállalkozás vezetője neve elhallgatását kérve elmondta, bizony problémát okoz a minimálbér-emeléssel járó többletkiadások kitermelése. Azt sem szerette volna, ha rajtunk keresztül tudják meg a vevőik, hogy árat kell emelniük.

- Vannak betanított munkásaink, akiket érint a béremelés, de igyekeztünk mindig úgy fizetni a dolgozóknak, hogy az a minimálbér felett legyen - mondta megkeresésünkre Hodács László, az MTD Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. - Hogy sikerül-e majd ki is termelni a megnövekedett költségeket, arra majd csak az év végén tudunk választ adni.

Csermely Ákos, a Csermely és Társa Kft. igazgatója szintén igyekezett mindig magasabb bért adni a minimálisnál, így náluk nem érintett senkit az emelés. - Így aztán problémáról sem tudok beszámolni a bérek kitermelésével kapcsolatban - mondta.

A Maxon Motor Hungary Kft. bérei mindig magasabbak voltak, mint a garantált bérminimum és a minimálbér, így ezek megemelése nem befolyásolta a cég működését és emeléseit, tehát nálunk nem volt kötelező emelés - húzta alá Szalai Attila, a vállalat ügyvezető igazgatója. - 2016 szeptember elsején rendkívüli béremelést hajtottunk végre, valamint előrehoztuk a januárra tervezett emelést. Ez
a direkt dolgozóknál na-
gyon nagy ugrást - mintegy 15 százalékot - jelentett - tette hozzá.

Ettől függetlenül a cég vezetése úgy döntött, hogy egyrészt átvállalja a munkahelyi étkeztetés megemelkedett adóját és 2017. január elsejétől mégis megemeli a mind a direkt, mind az indirekt állományi béreket. A direkt dolgozói bérek így 20 százalékkal emelkedtek szeptember elseje óta. Az ügyvezető igazgató szerint igyekeznek megőrizni a vállalat filozófiáját, azaz olyan bért fizessünk, amivel megtaláljuk és megtartjuk megfelelően képzett és motivált dolgozóinkat .

A vendéglátásban valamivel könnyebb a helyzet az éttermi áfa csökkenésével, de a béremelést teljes egészében nem lehet csak ebből a többletből fedezni. Náluk nem okozott problémát a minimálbér emelése, mondta megkeresésünkre Márkus László, a Betekints Wellness és Konferencia Hotel tulajdonosa. - Voltak olyan munkakörök, ahol emiatt kellett bért emelni, de tudomásul vettük. Én is azt vallom, hogy emelni kell a fizetéseket, hogy jobban éljenek az emberek és mi is kapjunk elégedett munkaerőt. Kézilányokat, szobaasszonyokat, illetve egyéb munkakörben dolgozókat érintett a kötelező emelés.

A tulajdonos elmondta: - A vendéglátásban szerencsénk van, mert csökkentették a helyben készült ételek és italok áfáját, ezzel maradt a kasszában, de a többit ki kell termelnünk.

Vannak olyanok, akik kifejezetten örülnek a szakmunkás-minimálbér emelésének, remélve, így könnyebben találnak munkaerőt. - Sokszor az emberhiány miatt kell visszamondanom munkákat - avatott be Nesó László ács-, tetőfedő mester. - Sokan mennek ki külföldre dolgozni az iskola befejezése után, pedig ma már itthon is kereshet annyit egy jó szakember, mint a környező országokban.

Az sem elhanyagolható tényező a külföldi munkával szemben, hogy nem kell itthon hagyni a családot akár hónapokra is a munka miatt, sokan ezért már úgy döntenek, ha kicsivel kevesebbet is keresnek, mint odakint, inkább már Magyarországon maradnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!