Gazdaság

2016.11.15. 14:50

Túlzás zár alá venni a hegyet (frissítve!)

A badacsonyi gazdák felháborodtak a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményén, mi szerint zár alá kerül a Badacsony-hegy, ahol szőlő aranyszínű sárgaság betegség újabb fertőzési gócait azonosították. A borászok szerint túlzó a közlemény, ráadásul más hazai borvidékek is küzdenek a problémával.

Tóth B. Zsuzsa

A NÉBIH szerint a fertőzött területen belül a megyei kormányhivatal által megjelölt, a szőlő sárgaság betegség jellegzetes tüneteit mutató tőkéket el kell távolítani és meg kell semmisíteni a megfelelő növényvédő szeres eljárás hiánya miatt. A fertőzés terjedése csökkenthető az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel. Ez a fertőzött területen, valamint az azt három kilométer szélességben körülvevő biztonsági zónában kötelező. Mindezzel megkerestük a Borbély Tamást, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét.

Borbély Tamás szerint túlzás a zár alá vétel, amely sokat árthat a gazdáknak is

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Badacsony Borvidéki Borút Egyesület, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület, mint a Badacsony hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek, az ágazat vállalkozói csúsztatásnak, félreértelmezhetőnek ítélik a NÉBIH közleményt, mi szerint a Badacsony hegy „zárlat” alá kerül a „a szőlő aranyszínű sárgaság betegség” terjedése miatt. A térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére káros hatású és ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk. A közlemény félreérthető, miközben a karantén valójában egy bürokratikus, a gondos gazdák  munkáján alapuló zár – szögezte le Borbély Tamás. Mint mondta, a vélhetően őshonos betegség az országban több borvidékén károsít, nem érti, miért a Badacsony-hegyet vonják zárlat alá.

- A betegség régóta   ismert, a szőlész szakma eddig is  együttműködött a szervezettel a megoldás érdekében. A tudatos gazdák védekeznek a betegség ellen, amely egy gyomon, az iszalagon telepszik meg, a szőlőkabóca terjeszti. A fertőzés tönkreteszi a szőlőt. Fertőzött tőkét hazánkban több borvidéken találtak már évekkel ezelőtt is, itt, Badacsonyban is. A lelkiismeretes gazdák védekezését nehezítik a magánkézben levő területeken lévő fertőzési gócok, de a  betegség nincs  hatással  a borra. Az egész hegy területén én csupán egyetlen fertőzött tőkéről tudok, és nem tudjuk, hány ilyet talált a NÉBIH, valamint, hogy miért éppen most döntött a zárról. Csak remélhetjük, hogy a túlzó közlemény nem riasztja el a badacsonyi borok kedvelőit- mondta Borbély Tamás.

Frissítés:

Kardos Gábor, a Balatoni kör szóvivője szerint a sajtóban futótűzként terjedt el a badacsonyi szőlők zárlatáról szóló hír, ami a badacsonyi szakmai szervezetek alábbi helyreigazító közleménye szerint sajnos nagyrészt rémhír, csúsztatás és félrevezető bulvár-kommunikáció. Ehelyett tárgyilagos és szakmailag megalapozott tájékoztatásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!