Gazdaság

2014.03.05. 11:40

Erdő, mező kincsei a nagymama kamrájában

Zirc - Új ügyvezető került a napokban a Magas-Bakony Turisztikai Desztinációs Menedzsment Nonprofit Kft. élére, Palotai Gábor személyében, aki a bakonyi kisvárosban született. Kívülről, kellő rálátással, ugyanakkor a helyi értékeket jó ismerve, újszerű, friss szemlélettel kezdett dolgozni.

Müller Anikó Hanga

 

- Egészen kicsi korom óta a bakonyi erdők szerelmese vagyok. Vesztem már el sokszor a gyermekként még dzsungelnek tűnő rengetegben, majd megkaptam az első kerékpáromat és ettől kezdve, csak akkor mentem haza, amikor már nem bírtam tovább evés vagy alvás nélkül.

A fiatal szakember érettségi után elkerült a szülővárosából, mert el kellett mennie, most pedig visszajött, mert úgy érezte, szeretne tenni valamit szülőföldjéért. A Budapesti Kommunikációs Főiskola üzleti kommunikáció-marketing szakán diplomázott. A főiskolai évek alatt egy reklámügynökségnél segített be, márkakommunikációs és csapatépítő rendezvényeken, fesztiválokon. A főiskola elvégzése után három évig olyan helyen dolgozott, ahol a feladata a rendezvények, promóciók, fesztiválmegjelenések, reklámfilmek, nyereményjátékok, in-store kommunikáció, integrált kampányok teljes körű tervezésének irányítása és megvalósítása volt.

- Már a főiskola alatt is sokat túráztam hazai terepeken, és ez mind gyakoribbá vált, amikor dolgoztam. Péntekenként mindig ott volt a kocsimban a sportfelszerelés, télen a síléc, tavasszal és nyáron pedig a bicaj. Alig vártam, hogy jöhessek haza a Bakonyba. A fővárosi barátaim piszkáltak is emiatt rendszeresen. Nem értették, mivel lehet eltölteni vidéken az értékes szabadidőt, mert azt gondolták, nincs ott semmi érdekes.

Palotai Gábor Zirc legrégebbi épülete, a Bagolyvár előtt

 

Változatos, érdekes, izgalmas munkái voltak, tele pörgéssel. Aztán érezte, bármennyire jó ez az állapot, kevés szabadideje marad. Olyan munka után vágyott, ami feltölti, és értéket teremt. Egyre többet gondolt szülőhelyére, a Bakonyra. Néhányszor pesti barátait is meginvitálta, akik, számára érthetetlen módon, a fővárosban méregdrágán vették a házi sajtokat, kolbászokat, krémeket, szörpöket.

- Általában azon élcelődtem, hogy nálunk az erdő-mező kincseiből készülő termékekért nem kell vagyonokat fizetni, elég csak bemenni a spájzba. Fricskából vittem nekik kóstolót zöldségkrémjeinkből, kecskesajtból, kolbászból, házi pálinkából. A végső csapást húgom által készített somlekvárral és házi burgonyafánkkal tálalt szarvas sültjével mértem rájuk.

Elgondolkozott, közel a Balaton, az eplényi sípálya, az erdőbe öt perc alatt ki lehet érni. Micsoda kincsek ezek. Barátai is sokszor megjegyezték, egy kicsit irigylik, hogy van egy nyugodt sziget, ahol feltöltődhet. Aztán egyre többet járt ezen az agya és elkezdett körvonalazódni benne, mit lehetne tenni a Bakonyért.

- Első lépésben nyáron hátrahagytam a reklámügynökséget, ahol dolgoztam. A közelmúltban a környékbeli barátaimmal a Bakonyban és annak vonzáskörzetében élő, hobbisportolók közösségének építésére létrehoztuk a Mozdulj Bakony csoportot a közösségi oldalon. Azóta itt szerveződnek edzéseink, túráink és természetjárásaink.

Tapasztalata szerint nem jutnak el megfelelő számban a célközönséghez a Bakonyba invitáló hirdetések, programajánlók és népszerűsítő filmek, pedig kitartó, következetes munkával, jól szervezett turisztikai szolgáltatások, premizált kézműves portékák, háztáji termékek kínálatával és szülőföld tudatú vendégszeretettel minden esély megvan arra, hogy több vendéget vonzzon, fogadjon a térség. Zircen és környékén kiválóak a lehetőségek túrázásra, síelésre, kerékpározásra és más szabadidős elfoglaltságra. De ezeken felül a gasztronómia is - a helyi alapanyagokból készült ínyencségek - meghatározó kitörési pont lehetne. Elképzelése szerint komplex, egész családokat vonzó, igényes, a helyi értékekre, hagyományokra épülő programokat kell életre hívni úgy, hogy a helyiek is jó érezzék magukat, és maradandó élményt nyújtson a vendégeknek is.

- Szeretném, ha a Bakony szót említve egy népszerű, pezsgő, egyedi és varázslatos kulturális, sport és gasztronómiai élettel teli hely jutna mindenkinek az eszébe határon innen és túl, szeretném, ha azoknak a tehetséges fiataloknak, akik szeretik a környéket, nem kellene a megélhetés reményében elvándorolniuk, vagy az idegenben szerzett tapasztalatokkal visszatérve járulnának hozzá szülőföldjük boldogulásához. Hiszem, hogy a céljaim, a szűkebb lakóhelyükért tenni akaró helyiek összefogásával megvalósíthatók. Az összefogásnak teremtő ereje van.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!