Gazdaság

2010.08.04. 16:29

Új néven a lőszergyár

Balatonfűzfő - Az elmúlt évtizedekben többször is történt tulajdonváltás a balatonfűzfői lőszergyárban, amely változatlan tevékenység mellett ma Haltech Kft. néven működik tovább.

Tremmer Tamás

Magyarországon a sörétes vadász és sportlőszerek gyártása 1921-ben kezdődött az ausztriai Hirtenbergből Mosonmagyaróvárra telepített gépeken. A vadászlőszer gyártása 1950-ben Székesfehérvárra települt. Miután a fehérvári üzem áttért az elektronikai termékek gyártására, a vadásztöltények készítését 1964-ben a Nitrokémia vette át, a gépeket Fűzfőre telepítették.

A Nitrokémiának az olasz Fiocchi Munizioni céggel 1976 óta volt szoros műszaki és kereskedelmi kapcsolata, az olaszok jelentős mértékben járultak hozzá a technológia, a géppark, a gyártmánykonstrukció megújításához. Nem véletlen, hogy a gazdasági rendszerváltáskor 1990 decemberében vegyesvállalatot alakítottak, amelynek tulajdonosai fele-fele részben a Fiocchi Munizioni és a Nitrokémia voltak. A Nike Fiocchi Kft.-ben lévő üzletrészét 2003-ban a Nitrokémia Rt. eladta egy befektető társaságnak, de 2005 szeptemberétől már teljesen az olasz (Fiocchi) tulajdonába került a társaság.

A Nike Fiocchi Kft. 55 százalékos tulajdonrészét 2006 márciusában megvásárolta a magyar FER-COM Kft., míg az olaszok 45 százalékot megtartottak. Tavaly év végén svájci szakmai befektetőt vették meg a társaságot, kizárólagos tulajdonosként. Ennek eredményeként a Nike Fiocchi Sportlőszergyártó Kft. neve január elsejétől, Haltech Magyar Lőszergyártó és Rendészeti Technológiai Kft. névre változott.

Érdekes, a tulajdonosváltások soha nem érintették a cég fő tevékenységét, a sport, vadász és speciális lőszerek gyártását.

A legutóbbi változással kapcsolatban szerettük volna szóra bírni a társaság több vezetőjét, de senki nem kívánt nyilatkozni. Ez azért is érdekes, mert az üzleti életben köztudott a tulajdonosváltás, de a társaság sem csinált titkot ebből, hiszen a tavaszi FeHoVa kiállításon mát Haltech Kft. néven vettek részt. Lapunk a nyilvános cégbírósági adatokból megtudta, a balatonfűzfői társaság a svájci cégbejegyzésű, dullikeni székhelyű Saltech AG birtokába került. A kft. vezető tisztségviselői Andreas Stauffer, Szabó Péter és  Renato Salvel ügyvezetők. A svájciak tagsági jogviszonya 2009. október 30-án kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!