Gazdaság

2016.01.13. 17:53

Új technológiával végzik a síkosságmentesítést

Új technológiával végzi a síkosságmentesítést a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. Az eddigi tapasztalatok kedvezőek.

Tremmer Tamás

Az ország sok pontján kaotikus állapotokat okozott a január első napjaiban hirtelen leesett hó. Veszprém fekete pont volt a térképen: a városban a jó előkészítő munkának, a hatékonyan szervezett ügyeletnek, valamint a megduplázott gépállománynak köszönhetően döntő részben járhatóak maradtak az utak. A szolgáltatónak jó a kapcsolata a Volán-társasággal, a mentőszolgálattal, pontos információkkal segítik egymás munkáját. 

Francia Ferenc, a VKSZ Zrt. városüzemeltetési igazgatója elmondta, tavaly só és bazaltzúzalék keverékével végezték a síkosságmentesítést. Csakhogy ez nem környezetbarát, ráadásul a tavaszi takarítás során össze is kellett gyűjteni a zúzalékot, ami többletköltséget jelentett. Tavaly tavasszal például 1200 tonna zúzalékot söpörtek össze!

A városban január első napjaiban, a havazás idején is járhatóak maradtak az utak
Fotó: Penovác Károly


A városüzemeltetési igazgató kifejtette, Nyugat-Európában, a hazai nagyvárosokban a síkosságmentesítéshez új, az úgynevezett oldott sós technológiát használják, amit ezen a télen a VKSZ-nél is bevezettek. A technológia környezetkímélő, síkosságmentesítésre és megelőzésre egyaránt alkalmas. Törvényi előírás, hogy a buszöblöket továbbra is bazaltzúzalékkal kell mentesíteni, ebből eddig mindössze 40 tonnát használtak fel. Az oldott sós technológia során 150 tonna anyag fogyott. A nagy gépeik 2800 kilométert tettek meg eddig, a kisebb gépek 200 üzemórát dolgoztak ezen a télen. 

A szakember elmondta, a szezont követően kiértékelik az új technológiát, de az eddigi tapasztalatok alapján úgy gondolják, hogy sok szempontból megérte a váltás, melyek közül leginkább a lakosság ezzel kapcsolatos nagyobb megelégedésének örülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!