Gazdaság

2011.03.24. 18:59

Újra be kell indítanunk a belső motorokat

Veszprém - Egymillió munkahely, a nyugdíj- és segélyezési rendszer átalakítása, a születésszám növelése, a pénz intenzív mozgatása: eszközök a gazdaság élénkítéséhez - erről beszélt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a csütörtöki veszprémi gazdasági fórumon.

Németh F. Bernadett

Mielőtt ezeket számba vette, megállapította: 2004-től Magyarország gazdasági versenyképessége folyamatosan amortizálódik, 2006-tól stagnál a gazdaság. A gazdasági növekedés nem érte el az évi egy százalékot, a belső motorok leálltak, ezért külsőket kellett igénybe venni, s a külföldi hitelek már nem a növekedést szolgálták, hanem a költségvetési  lyukakat tömték be.

Az új kormány gazdaság-élénkítő programjában egymillió munkahelyet ígért, ami nem feltétlenül új munkahelyeket jelent, mondta Navracsics Tibor, hanem azt, hogy a szürke- és feketegazdaságból legalizálnak munkahelyeket: ezt szolgálta több kormányzati intézkedés is, mint például a munkavállalói regisztráció vagy a teljesítményösztönző adórendszer.

A következő tennivaló a nyugdíj- és segélyezési rendszer átalakítása, hiszen hazánkban kiemelkedően magas az inaktívak száma. Ezért felülvizsgálják például a korkedvezményekre vonatkozó nyugdíjszabályokat. Hasonlóan járnak el a rokkantnyugdíjra jogosultaknál,  ami azt jelenti, hogy egy részüket visszaterelik a munkaerőpiacra, a korlátozott munkaképességűeket pedig visszahozzák a termelésbe.

Fontos, hogy növekedjen a gazdaságban dolgozók száma, s ehhez elengedhetetlen a népességszám növekedése, hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, hiszen "többen többet tudnak termelni".

Intenzív gazdaságfejlesztési eszköz a pénz intenzív mozgatása, például az Új Széchenyi-terv, valamint a Széll Kálmán-terv segítségével. Ezek működéséhez  hatékony és a vállalkozásokat segítő közigazgatásra van szükség. Ősszel indulnak a nagyobb közmunkaprogramok, jelentette be Navracsics Tibor, aki számot vetett azzal, hogy a japán természeti katasztrófa milyen hatással lehet a világ gazdaságára. Számítások szerint Japán  gazdaságát három-négy százalékkal veti vissza a természeti csapás, míg az Európai Uniót fél százalékkal. Az EU eredetileg egyszázalékos növekedést tervezett, így ez fél százalékra olvadt. Ebben a helyzetben felértékelődik az egyes országok politikai és gazdasági stabilitása, állapította meg Navracsics Tibor. Magyarország gazdasága stabil, a kormány pedig megteremti a külső hitelességet is. Idén 250 milliárd forintot vonnak ki a kormányzati szférából, tavaly is kivontak ugyanennyit. Az ötszázmilliárd forint egyfajta aranytartalék a váratlan gazdasági eseményekre.

Megszűnik a felesleges bürokrácia

A miniszterelnök-helyettes kijelentette: munkacsoportok dolgoznak már a megfelelő  jogszabályok átdolgozásán annak érdekében, hogy megszüntessék a gazdaságot és vállalkozásokat - de sok esetben akár az átlagpolgárt is - gúzsba kötő bürokráciát. Olyan közigazgatásra van szükség, mondta Navracsics Tibor, amely segíti és nem akadályozza a vállalkozókat a pályázati pénzekhez való hozzájutásban, támogatja és ellenőrzi a pályázati források felhasználását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!