Gazdaság

2012.02.23. 08:55

Újra bővült a pozitív lista

Veszprém - A tavaly bevezetett fogyasztóvédelmi pozitív listára huszonhárom megyei vállalkozás került fel, így már hatvankét megyei, illetve itt is érdekelt cég van a listán.

Varga Ibolya

Ezt dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott mondta el a Veszprém Megyei Kormányhivatal  Fogyasztóvédelmi Felügyelősége által szervezett találkozón. Most főleg játékok, műszaki cikkek, virágok és ajándéktárgyak kereskedelmével foglalkozó egyéni és társas vállalkozások részesültek az elismerésben. Ennek az az oka, hogy a legutóbbi célzott vizsgálaton ezt a kört célozták meg a fogyasztóvédelmi ellenőrök. A legutóbb a főfelügyelőség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adóigazgatóságával és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével közösen  végeztek célzott vizsgálatokat, melyen az ellenőrzöttek 63 százalékánál találtak valamilyen hibát, kifogásolni valót. Dr. Soltra Eszter, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) osztályvezetője  felvázolta a fogyasztóvédelmi szabályozásban várható változásokat. Elmondta, hogy a még ebben az évben bevezetik a fogyasztóbarát emblémát, melynek megtervezésére a hatóság már kiírta a pályázatot. Ezt azok kaphatják, akik nemcsak kifogástalanul dolgoznak, hanem még valami többletet is nyújtanak.

A pozitív listára felkerült legújabb Veszprém megyei vállalkozások  képviselőinek dr. Kovács Zoltán, dr. Soltra Eszter, valamint dr. Vakli Károly a megyei fogyasztóvédelmi  felügyelőség igazgatója adta át az okleveleket. 



Vannak hátrányos helyzetű korosztályok

A fogyasztóvédelem az utóbbi években nem a büntetésekre törekszik, hanem a jogszabálykövető magatartás kialakítására. Ezért tartanak tájékoztatókat a vállalkozóknak arról, hogy mit várnak el tőlük és közösen határozhatják meg, hogy az egyes szakmákban mit kell teljesíteniük a vállalkozásoknak. Van két korcsoport, melyre külön is figyelnek, a tizennyolc évesnél fiatalabbakra, akik főleg  az interneten vásárolnak  és a nyugdíjasokra, akik szeretik utazással egybekötni a nagyobb vásárlásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!