Gazdaság

2015.01.16. 12:07

Üzentek az orvvadászoknak - A nap 24 órájában szemmel tartják az erdőterületeket

Példaértékű az együttműködés a rendőrség és az állami erdőgazdaságok között, aminek tetten ért orvvadászok, illegálisan használt és elkobzott fegyverek a kézzel fogható bizonyítékai.

Tremmer Tamás

Sikeres és példaértékű az együttműködés a rendőrség és az állami erdőgazdaságok között. Az írásban is szentesített megállapodást a Verga Zrt-vel tavaly megújították, a Bakonyerdő Zrt-vel, valamint a Budapesti Erdőgazdaság uzsai erdészetével tavaly újra kötötték.

Minderről Borbély Zoltán rendőr alezredes számolt be az együttműködő felek közös sajtótájékoztatóján Veszprémben. Hangsúlyozta, a közösen végrehajtott erdészeti program többek között kiterjed a falopás, az orvvadászat, az illegális motorozás és szemételhelyezés, a rongálás megelőzésére, az erdei objektumok védelmére. A hatékony együttműködés érdekében az év során közös továbbképzéseket, akcióellenőrzéseket tartoztak, aminek kézzel fogható eredménye, hogy orvvadászokat, fatolvajokat sikerült elcsípniük.

Tengerdi Győző, a Verga Zrt. vezérigazgatója úgy értékelt, hogy a megállapodás az összefogás intézményesült formája. A felek között kiváló a személyi és a munkakapcsolat. A munka során a bűnmegelőzés és a bűnüldözés egyaránt fontos. Jelezte, a hatékony együttműködésük üzenet a bűnelkövetőknek: a nap 24 órájában szemmel tartják a rájuk bízott erdőterületeket! Hogy ezt milyen jól teszik, bizonyíték a hajmáskéri esetük. Tavaly decemberben érkezett bejelentés a rendőrségre. Kelemen Gyula rendőr törzsőrmester és Csaba Ákos rendőr főtörzsőrmester megnézték a helyszínt, ahol hurkos csapdát találtak. Többnapos megfigyelés után tetten érték az orvvadászt, akinél a házkutatás során hurkokat, illegálisan tartott pisztolyt és lőszereket is találtak. Munkájukért Tengerdi Győző elismerő oklevélben és pénzjutalomban részesítette őket.

Minden együttműködés akkor sikeres, ha tartalommal sikerül megtölteni. Az eredmények azt bizonyítják, ez egy sikeres együttműködés, fogalmazta meg Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. balatonfüredi erdészetének igazgatója. Az uzsai erdészet igazgatója, Simon Sándor bízott a folytatásában.

Sikeres elfogásról számolt be Horváth András őrnagy (Tapolcai Rendőrkapitányság). Elmondta, Szigliget térségében öt hónap alatt orvvadászoktól több fegyvert foglaltak le, köztük vadászíjat, házilag készített hangtompítós fegyvert. Ezen kívül fatolvajokat is sikerült tetten érniük. Tóthné Sipos Eszter alezredes (Pápai Rendőrkapitányság) arról tájékoztatott, hogy ők egy pápateszéri férfi ellen kezdeményeztek eljárást. A férfi ugyan vadász, szabályszerűen vadászott is, de az elejtett vadat „elfelejtette” bejelenteni. A házkutatás során megtalálták az illegálisan lőtt dámszarvasok trófeáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!