Gazdaság

2011.05.16. 18:02

Vágyálmok és valóság

Budapest - Idén is meghirdetik a Legjobb munkahely felmérést Magyarországon, amelyre május 27-ig lehet jelentkezni. Vidéki vállalatok benevezését is várják, különösen, mivel azok számos szempontban megelőzik fővárosi versenytársaikat.

Bartuc Gabriella

Vidéken hűségesebbek, tovább dolgoznak egy helyen a munkavállalók - állítja Makrai Fanni az Aon Hewitt felméréseinek tapasztalatai alapján. A felmérés projektvezetőjének megfogalmazása szerint 2011-ben a legjobb munkahely címet azok a vállalatok nyerhetik el, ahol az elkötelezett dolgozók mellett a felső vezetés hiteles, a szervezeti kultúra teljesítmény-orientált, a munkáltatói márka pedig vonzó. Első hallásra vágyálom kategóriának tűnhet a felsorolás az olvasónak, ám vannak ilyen csodálatos helyek hazánkban is, mindamellett, hogy a valóság ennél kiábrándítóbb. Amíg munkahelyhiány lesz Magyarországon és túlkínálat álláskeresőből, addig így is marad. Hazánk munkakultúrája egyelőre inkább a Balkánhoz közelít, mint a visegrádiakhoz. Hatszázezerrel több állás kellene a mainál ahhoz, hogy elérjük az Európai Unió 64 százalékos átlagos foglalkoztatási szintjét.

 

 

Az olyan pályázatok, mint a legjobb munkahely, hozzásegíthetnek a szemléletváltáshoz. Mitől lesz egy munkáltató a legjobb? - teszik fel a kérdést immár 11. éve a felmérés készítői. A tényezők, amelyek országszerte kiemelik a győzteseket az átlagból, 2001 óta szinte változatlanul ugyan-azok: a legtehetségesebb embereit megtartani képes, vonzó és jó hírnevű szervezet, őszinte és emberközpontú vezetés, teljesítményorientált vállalati kultúra.

A 2010-es felmérés alapján a vidéki munkahelyek az országos átlagtól leginkább a lojalitás terén térnek el. Vidéken 11 százalékkal gondolják például többen, hogy egészen a nyugdíjazásukig a cégüknél maradnak. A fizetésekkel viszont a vidéki dolgozók sem elégedettek, sőt, ezzel öt százalékkal többen vannak így, mint az országos átlag. A munkával járó stresszt is többen viselik nehezebben vidéken. Emellett az új munkahely keresése is nagyobb gondot okoz a vidéki munkavállalóknak.
 



Milyen lesz a jövő munkavállalója?


- A brüsszeli Európa Bizottság fehér könyve szerint már az évtized végén a szolgáltatási szektorban dolgozik majd az európai munkavállalók többsége.

- Elsősorban az oktatás, egészségügy, a robotizálás, a biztonságtechnológia vagy a biotechnológia területén tud majd elhelyezkedni a most felnövő nemzedék.

- Rugalmasságra kényszerülnek a munkavállalók, mind a vállalaton belül, mind földrajzilag. Ennek csak élethosszig tartó tanulással tudnak megfelelni.

- Egy élet, három szakma, több munkahely lesz nem is olyan sokára az aktuális jelszó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!