Gazdaság

2014.10.15. 15:40

Változások a élelmiszer-jelölésben

Veszprém - Változnak az élelmiszer-jelölési szabályok egy idén decembertől életbe lépő rendelet nyomán.

Marton Attila

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országjáró sorozatának tizedik állomásaként az új élelmiszer-jelölési rendeletről, valamint a kamara élelmiszeripari igazgatóságának működéséről is tájékoztatták az érdeklődőket csütörtökön.

Szegedyné Fricz Ágnes, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának főosztályvezető-helyettese a jelölési szabályokról elmondta, a kérdést eddig tagállami szinten szabályozták az országok, az új rendelet az Európai Unió területén valamennyi élelmiszeripari vállalkozóra érvényes. Kiemelte, az új szabályokat december 13-tól kell alkalmazniuk a termelőknek, vagyis addig lehet a régi csomagolóanyagokba csomagolni a termékeket. Újdonság, hogy a rendelet nem csupán a végső fogyasztók számára előállított árukra, hanem a vendéglátás és a közétkeztetés által szállított, valamint a továbbfeldolgozásra szánt élelmiszerekre ugyanúgy vonatkozik.

Kupcsok Milán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszer-ipari igazgatója is előadást tartott (Fotó: Penovác Károly)

A változás után az úgynevezett látómezőben amely a csomagolás egy nézőpontból olvasható felülete az eddigi négy elem - tehát a termék neve, nettó mennyisége, alkoholtartalma, lejárat ideje - helyett elég hármat feltüntetni. A rendelet előírja, hogy melyik az a legkisebb betűméret, amellyel a kötelezően feltüntetendő elemeket - termék neve, nettó tömege, a benne található allergének és a lejárat ideje - szerepeltetni kell. A szabályozás értelmében kötelező ráírni az áruk csomagolására a mesterséges nanoméretű anyagokat, míg távértékesítés esetén a termék minden adatát a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani. Az allergiát okozó anyagokat ki kell emelni az összetevők közül, a nem előrecsomagolt termékeknél pedig - vendéglátás, közétkeztetés - pedig a személyzetnek szóban tájékoztathatnia kell a fogyasztót, hangzott el a tájékoztatón. A főosztályvezető-helyettes elmondta, a fagyasztott termékeknél az első fagyasztási dátumot is fel kell tüntetni ezentúl, míg a fagyasztva tárolt, majd kiolvasztott állapotban árult terméknél jelezni kell, hogy kiolvasztott. A hozzáadott vízzel és hozzáadott fehérjével készült húsoknál utalni kell a víz és a fehérje jelenlétére.

A származási helyek és
az allergének feltüntetését is szabályozza a rendelet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!