konferencia Balatonfüreden

2019.10.17. 17:40

Varga Mihály pénzügyminiszter: Digitalizációval a versenyért

Aki nem él a digitális lehetőséggel, versenyhátrányba kerül, különös tekintettel a kis-, és középvállalkozásokra, hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter Balatonfüreden, az Infotér konferencián, az Anna Grand Hotelben, szerdán.

Kovács Erika

20191016 Balatonfüred Gyógy tér Infotér Konferencián megrendezendő 4iG pódiumbeszélgetés Varga Mihály Pénzügyminiszter Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar gazdaságpolitika aktuális kérdéseiről, illetve a digitalizációs lehetőségekről kiemelte, hatodik éve tartós növekedési pályán van a magyar gazdaság. Legfontosabb számunkra Németország, ahova az exportunk 25 százaléka irányul, és ilyen mértékű az importunk is. Idén, és jövőre a gazdaság növekedése várható, ami idén,az első félévben 5,2 százalék. A szigorú államháztartási gazdálkodást be kell tartani, az elmúlt években alacsony a hiány, és az államadósság szintje is. Idén 1,8 százalékos hiány a terv, ami jövőre egy százalék lesz, 2023-ra cél a hiánymentes költségvetés.

2010-ben a kormány 83 százalékos államadósság szintet örökölt, ami az elmúlt években 70 százalék alá ment. Biztonságosabb lett nálunk az adósság szerkezete is, mert 2016-ra a kormányzat kivezette a lakossági devizahiteleket, 2010-ben még 1,7 millió ilyen szerződés volt, és jelentősen csökkent a külföldiek kezében levő adósságállomány is, amely a 2012-es 60 százalék fölöttiről ma 35 százalék.

A miniszter a munkanélküliségről kiemelte, 2010-ben 12 százalék volt, ma 3,4 százalék, és egyes szektorokban hiány van, összesen 4,5 millióan dolgoznak. A kormány kiemelten kezeli, hogy a beruházásokhoz a szakképzett munkaerő rendelkezésre álljon, jelenleg a hiányszakmákban más országokból is érkezik munkaerő. A bérekről Varga Mihály kifejtette, az elmúlt két évben 10 százalék fölötti keresetnövekedés történt, idén 10,7 százalékkal nőttek az első félévben a bruttó bérek, ami hét százalékos reálkereset növekedés.

A lakossági fogyasztás tartósan nő, többet tudnak az emberek félretenni, így nő a kiskereskedelmi forgalom is. Lendületes bővülnek a beruházások, nő a hitelintézeti betétállomány.

Azt, hogy mi vár ránk a következő évben, az ország kockázati felárcsökkenése is mutatja, Magyarország 80 bázisponton tudja beáraztatni az ötéves lejáratú adósságát. A miniszter aláhúzta, a világ-, és az európai gazdaság tendenciái lehangolóak, 2017-2019-ben szerény mértékű a növekedés, de ez még nem jelent recessziót. Mindezt a Brexit, a kínai-amerikai kereskedelmi háború, az iráni konfliktus gerjeszti, a politikusok generálják, és az okok nem a gazdaságban vannak. A globális gazdaságpolitikai bizonytalansági index nyugtalanságot jelez, de a magyar gazdasági szereplők várakozásai pozitívak, egy független gazdaságkutató szerint.

A miniszter szólt az adócsökkentésről, a fejlesztési adókedvezményről, az adóelőleg feltöltés eltörléséről, új lakossági állampapírról, amivel 2300 milliárd forintnyi forrást gyűjtöttek be. Január elsejétől csökkentik a kisvállalati adót 13-ról 12 százalékra, áfa visszatérítés lesz a kistelepülésen építkezőknek, évente 17 milliárdot költenek a hazai öntözési kultúrára. A kormány fontos programja a családvédelem, a babaváró támogatás, az otthonteremtési kedvezmény.

Elindult a versenyképességi program, ami csökkenti a bürokráciát, megkönnyíti az emberek életét, ilyen például az elektronikus szja bevallás. A kitörési pont lehet a járműipar gyógyszeripar, digitalizáció, elektromobilitás. Az elektromos autók akkumulátorainak gyártására három nagy cég választotta hazánkat.

Varga Mihály részletezte az adóhivatali informatikai fejlesztéseket, amiket folytatnak, és megkezdődtek a vállalatok digitális lemaradását érintő kormányzati intézkedések. Cél az automatizált gyártósorok, robotok alkalmazása. Aki nem él a digitális lehetőséggel, versenyhátrányba kerül, főleg a kis-, és középvállalkozások. Vállalati digitalizációra főleg uniós források állnak rendelkezésre.

A kormányzat célja a növekedés fenntartása, az alacsony hiány-, és adósság, a növekvő foglalkoztatottság, stabil, kiszámítható gazdaság, a bérfelzárkóztatás folytatása, a versenyképesség erősítése. Kérdésre válaszolva elhangzott, esetleges gazdasági lassuláskor a kormánynak 490 milliárd forint tartaléka van arra, hogy a gazdaság lendületét megőrizze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!