Gazdaság

2009.02.10. 03:28

Vendéglátóipar - Megszűnt végre az osztályba sorolás

<b>Veszprém</b> - Tizenkilenc év után év után február 7-én megszűnt a vendéglátóhelyek kategorizálása, osztályba sorolása. Ezzel talán elindult egy olyan könnyítési sorozat, amelynek eredménye, hogy a vendéglős a vendéggel is tudjon foglalkozni, ne csak az adminisztrációval- véli <em>Vágó Péter</em>.

Kiss Nikolett

A Kisosz megyei elnöke szerint a szocializmusban még volt értelme az osztályba sorolásnak, mert az állam előírta az alkalmazható haszonkulcsot, vagyis II. osztályon maximum 100, III. osztályon maximum 60 százalék lehetett a költség és a nyereség mértéke. 

A piacgazdaság két évtizeddel ezelőtti belépésével szabad árképzés alakult ki, az eladhatóság, a minőség lett a rendező elv. De ez a kötelezettség megmaradt, sőt hivatal alakult rá - oda kellett mindenkinek magának bejelentenie, hogy az üzletét milyen osztályba sorolta. 

És ha van hivatal, akkor büntetés is párosul hozzá - mondta Vágó Péter.

A szakember szerint a rendszer értelmetlen volt, sőt a külföldi vendég nem is értette: mi az, hogy II. osztályú, akkor rosszabbat kap? A vendéglátósok ártájékoztatási kötelezettsége ezzel nem szűnik meg, de az árlapokról a kategória lekerülhet. 

Január utolsó hetében egyébként átkerült a turizmus mellé az önkormányzati és turisztikai tárcához a vendéglátás is, az első intézkedésük az osztályba sorolás megszüntetése volt. 

Az adóátrendezésekhez kapcsolódóan a Kisosz kezdeményezi az adóbevételeket nem érintő, de a vállalkozásokat sújtó adminisztrációs terhek csökkentését. 

- Legalább húsz olyan jogszabály van érvényben, amely felesleges vagy olyan előírásokat tartalmaz, amelyek betarthatatlanok. 

Teljesen felesleges például termékdíj befizetésére kötelezni 800 ezer vállalkozót, mikor az országban összesen talán tíz cég forgalmaz csomagolóanyagot. Számukra kell előírni a megfizetési kötelezettséget - amivel egyet kell érteni, az eladási árba be kell építeni. 

Talán ez túl egyszerű lenne? Vagy Magyarországon betartható egyáltalán az az előírás, hogy közintézmények, templomok, iskolák 200 méteres körzetében csak melegkonyhás vendéglátóüzlet nyitható? Ma a faluszerkezet ezt megengedi, vagy a nagyobb városokban erre van mód?

Mivel az intézményeket nem lehet odébb vinni, nem lenne egyszerűbb ezt a részt hatálytalanítani? - tette fel a vendéglátókat érintő kérdéseket Vágó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!