A vírus ellen nincs vakcina

2018.12.04. 11:30

Veszprém megye egyelőre alacsony kockázatú sertéspestis szempontjából

A vadászkamara taglétszáma 296-tal nőtt az elmúlt öt évben, és már 2878 tagot számlálnak megyénkben, ahol 207 hivatásos vadász is tevékenykedik. A kamara idén háromszor tartott vadászvizsgát, két alkalommal gyakorlati vizsgát, amelyen 53-an vettek részt, és 37-en sikeres vizsgát tettek.

Molnár Sándor

Boncz Attila, Papp László, Baracskai Lajos és Pap Gyula a megyei vadászati fórumon Fotó: Molnár Sándor

Az Odvaskő Hotelben tartotta hagyományos, évzáró rendezvényét a Veszprém Megyei Vadászkamara. A vadászati fórumon a kormányhivatal képviseletében Papp László vadászati felügyelő értékelte az évet. Elmondta, hogy a nagyvadgazdálkodás terén sikerült előrelépni. Ugyanakkor a lakosság szempontjából érzékeny területeken, elsősorban a Balatonnál, jövőre még lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy kisebb legyen a zavarás a vadállomány részéről. Kiemelte azt is, hogy megjelent a tájegységi vadgazdálkodási tervekről szóló miniszteri rendelet, amely jó irányba módosította az eddigieket.

A vadászatra jogosultak leginkább a trófeabírálati rendszer változását érzékelték ebből. Reményét fejezte ki, hogy a fő nagyvadfajok tekintetében Veszprém megye megtartja a top háromban eddig is elfoglalt helyét a megyék között.

Boncz Attila, az Országos Járványvédelmi Központ munkatársa az afrikai sertéspestis (ASP) helyzetről tájékoztatta a fórum résztvevőit. Elmondta, hogy április 21-én Heves megyében bukkantak az első ASP-vel fertőzött vaddisznóra hazánkban. Azóta Heves és Nógrád megyében 51 esetben mutatták ki az ASP-vírust. A sertéspestis általában elhulláshoz vezet, de a vírus emberre nem veszélyes. Levegőben nem terjed, de a ruházaton tovább vihető, igen ellenálló, és nincs ellene vakcina.

Felhívta a vadászok figyelmét arra, hogy nagyon fontos az elhullott vaddisznók bejelentése, hogy minél előbb kideríthessék az elhullás okát. Bár Veszprém megye egyelőre alacsony kockázatú területnek számít, ennek ellenére Pap Gyula, a vadászkamara megyei elnöke úgy fogalmazott, hogy sajnos előbb-utóbb itt is megjelenik majd a sertéspestis, és erre minden szempontból fel kell készülni. Egyrészt, hogy minél később kerüljön ide, másrészt, ha megérkezik mielőbb túljussunk rajta. Fontos, hogy a vadgazdálkodók kellő információval rendelkezzenek, és mindenki működjön közre a probléma felkutatásában és megoldásában.

Boncz Attila, Papp László, Baracskai Lajos és Pap Gyula a megyei vadászati fórumon Fotó: Molnár Sándor

– Tagjainknak a vaddisznó jelenti a legnagyobb szórakozási lehetőséget, és a vadgazdálkodók szempontjából a hajtások komoly bevételeket jelentenek, ezért a sertéspestis belépése a megyébe nagy anyagi hátránnyal és belső feszültségekkel járna – hangsúlyozta.

A jövő évi tervekről elmondta, hogy a hagyományos, adott régiókhoz kötődő, nagy rendezvényeiket megtartják. Kiemelten foglalkoznak majd a kommunikációval, és szeretnék szélesíteni az információs hálózatot a kamarai tagság felé. A Vadászkürt újságot legalább kétszer tervezik megjelentetni. Egyéb feladataik mellett sokkal több figyelmet szentelnek majd az ifjúságra. Együttműködve az öko- és az erdei iskolákkal, több gyermekprogramot is terveznek, mert úgy érzik, hogy a megyén belül számtalan olyan pont van, amit érdemes megmutatni a fiataloknak, miközben ismereteket szerezhetnek a vadászatról és a természetvédelemről is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!