Gazdaság

2017.02.26. 12:45

Így építkezhetünk az idei évben

Mivel ez évtől jelentős jogszabályváltozás érinti az építőipart, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara fórumot szervezett kivitelező vállalkozások, mérnökök, tervezők, építészek számára.

Napló információ

A rendezvényen Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke átfogó képet adott a szektor tavalyi teljesítményéről és idei súlyponti kérdéseiről.

2016-ban az építőipari munka volumenét tekintve 18,8 százalékkal kevesebb volt, mint 2015-ben. Az idei élénkülést elsősorban az uniós forrásból megvalósuló állami megrendelések és a lakásépítés jelenti majd, de ösztönzően hat többek között a CSOK és a kedvező hitellehetőségek is. Az iparban ugyanakkor feszültséget jelent a szakmunkáshiány.

A szakemberek felelősségére van bízva, hogy a jogszabályokat a lehető legteljesebb mértékben betartsák
Fotó: Tremmer Tamás

Dr. Püski András ügyvéd, biztosítási szakjogász előadásából kiderült, hogy az építőipari kötelező felelősségbiztosítás Nyugat-Európa országaiban már régóta létezik. Hazánkban azért került most reflektorfénybe, mert életbe lépett a lakóépületek egyszerű bejelentési eljárása.

A szereplők szakmai felelősségére van bízva, hogy a jogszabályokat a lehető legteljesebb mértékben betartsák. A felelősségbiztosítás megkötése kötelező az építésztervező, a szakági tervező és a fővállalkozó kivitelező számára. Kifejtette, milyen tevékenységekre, milyen limitösszegekkel és mennyi ideig kell fenntartani a biztosítási jogviszonyt.

Dr. Jámbor Attila ügyvéd, az epitesijog.hu portál szerkesztője a 2017. évi építésügyi jogszabályváltozásokat ismertette és egyeztette össze a gyakorlattal. Kitért a kivitelezési dokumentációkra vonatkozó szabályozásokra építési tevékenységtípusonként, kiemelten kezelve az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos változásokat. Jelezte, áprilistól újabb jogszabályváltozásokra számíthat a szakma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!