Gazdaság

2014.11.03. 17:28

Visszaélések pénztárgéppel

A NAV tájékoztatása szerint sok helyen bukkannak szabálytalanul használt online pénztárgépekre.

Heffler Péter

Egyre több szempontot vesznek számításba a revizorok az adózók kiválasztásánál. A pénztárgépek adatai ugyanis visszaélések nyomára vezetik az ellenőröket. Legutóbb egy veszprémi multinacionális cég büféjében ellenőrizték az online pénztárgépek szabályszerű használatát. Az eredmény csaknem kétmilliós bírság és ideiglenes bezárás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt figyelmet fordít az online pénztárgépekkel kapcsolatos jogszabályok betartatására. Bármilyen szabályszegés vagy mulasztás esetén mulasztási bírságra, esetleg üzletbezárásra számíthatnak az adózók, tehát nem árt vigyázni. Ennek ellenére folyamatosan hallani érdekes szabályértelmezésre utaló esetekről. A Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság tájékoztatása szerint a veszprémi adóellenőrök legutóbb egy multinacionális cég büféjében ellenőrizték az online pénztárgép szabályszerű használatát, ahol több hiányosságot is feltártak. A revizorok a próbavásárláskor ugyan kaptak nyugtát, de a rajta szereplő összeg alacsonyabb volt a valódi árnál.

A kiszolgálóról ráadásul kiderült, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatják. Az ellenőrök, miután átvizsgálták az online pénztárgép naplóját, arra jutottak, hogy azt korábban javították és addig kézi nyugtatömböt használtak. A több száz megírt nyugtát azonban nem tépték ki a tömbből, és a vevőknek nem adták át azokat. A társaság a szabálytalan nyugtaadás, illetve a be nem jelentett foglalkoztatás miatt egy-egymillió forintos bírságot is kaphat. Sőt, a fekete foglalkoztatás miatt a büfé ideiglenes bezárására lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!