Gazdaság

2010.01.08. 03:28

Zeolit, útkáli és társaik

Megyei körkép - Károkat okoz, szeptembertől rendelet is tiltja, mégis használjuk: a só az első, amihez nyúlunk, ha leesik a hó, vagy fagy. A környezetbarát szerek sajnos drágák.

Nagy Terka

Van alternatíva a sóval szemben, s ezt egyre többen szorgalmazzák. A környezetbarát szereknek, mint a zeolit, útkáli azonban az a hátrányuk, hogy csaknem ötszörösébe kerülnek a sónak. Pedig a só nagy károkat okoz az út menti vegetációban, sérüléseket okoz az állatoknak és tönkreteszi a téli lábbeliket.

A kormány 2008-ban hozott rendeletet a fás szárú növények védelméről, amely szerint belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. A rendelet 2010. szeptember elsején lép hatályba. Helyi rendeletekkel persze mindenütt lehet addig is szabályozni az érdesítést, de a só használatát ritkán tiltják meg az önkormányzatok. Ennek oka a már említett környezetkímélő szerek borsos ára. Pedig a zeolit a természetben előforduló környezetbarát ásványi anyag. A talajba szivárogva javítja a növény nyomelemekkel való ellátását. Jégolvasztó hatása 5-30 percen belül elkezdődik.

Az útkáli szintén környezetkímélő, magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően táplálja a talajt, mínusz 25 fokig olvasztó hatású, szórás után azonnal olvasztani kezd.Ha nem tudjuk megvásárolni a korszerűbb termékeket, még mindig kímélhetjük környezetünket, ha homokkal, murvával szórjuk le a jegesedő felületet. A hólapátolás pedig sajnos kikerülhetetlen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!