Gazdaság

2006.06.27. 22:00

Zimmer Feri - kicsit másként

<b>Elsõ magyarországi irodáját nyitotta meg a húsz országban jelen lévõ szervezet</b>

Mórocz Zsolt

Egy évtizeddel ezelõtt szinte nem volt olyan szoba, garázs vagy tyúkól, amit ne lehetett volna kiadni a Balatonnál. A német vendégforgalom drasztikus visszaesésével azonban a népnyelven csak quotZimmer Feriquot-nek hívott szobakiadás hanyatlani kezdett, nem is kicsit. A vissza-esést elsõsorban õk érezték meg, hisz a vendégek igényeihez talán õk alkalmazkodtak legkevésbé. Az ide érkezõk nem akartak már együtt lakni a családdal, nem szerettek volna közösködni, nem beszélve arról, hogy a modernizáció szele is leginkább ezeket a szobákat, házakat kerülte el. A tetszhalott azonban feléledni látszik, az igényes, modernül felszerelt külön bejáratú vízparti vagy panorámás házakra továbbra is van igény, bizonyítja ezt az is, hogy az egyik legnagyobb, Európa húsz országában húszezer nyaralóházat kínáló svájci cég, az Interhome is fantáziát lát a magyar nyaralóházak értékesítésében. De miért is?
Jó néhány éve kínál már magyarországi, balatoni ingatlanokat is katalógusaiban az Interhome. Roger Müller ügyvezetõ, aki maga is többször járt már a Balatonnál, a füredi iroda megnyitóján elmondta a tó rengeteg kulturális, természeti látnivalót kínál, és a szabadságra készülõknek ez is egy alternatívát jelent Olaszország vagy Spanyolország mellett. Mellesleg az embereknek a vízpart a lényeg, legyen az tenger- vagy tópart.
Roger Müller is egyetért abban a svájciak körében valóban nem a legnépszerûbb úti cél Magyarország vagy éppen a Balaton, de mivel egy nemzetközi hálózatba kapcsolódott be a magyar tenger, ez mindenképpen elõnyt jelenthet az értékesítés szempontjából. A svájci szakember azért kritikát is megfogalmaz - Azt gondolom, hogy a Balatonnak a minõség irányába kell továbbfejlõdnie. Az emberek hajlandóak fizetni, de ezért cserébe elvárásaik is vannak. A szálláshelyek tekintében a középkategóriás házak viszonylag jók, de kell találnunk igazán luxusigényeket kielégítõ apartmanokat is - mondta.
Az eddigi foglalások egyébként felülmúlták a várakozásokat. Szántó Tibor, az Európa-szerte egységes arculatot öltõ irodát mûködtetõ magyar partner elmondta új lendületet, többlet-vendégforgalmat adhat a Balatonnak az apartman szegmens, amelyet ugyan egy másik, elavultabb formájában, quotZimmer Ferikéntquot már leírtak. A hálózat tagjaként ugyanis nyolc nyelven 2,5 millió példányos katalógusban és az interneten is megjelenik a balatoni kínálat. A közelmúltban már 135 balatoni házra 351 foglalás érkezett, ez mintegy tízezer vendégéjszakát jelent. Az elõzetes adatok szerint komoly fellendülés várható a francia és a lengyel vendégek részé-rõl, de Spanyolországból is foglaltak már le tíznél is több apartmant. Szívügyük a belföldi turizmus, ezért folyamatban van az üdülési csekk elfogadása is.
Bár nem tagja a nemzetközi hálózatnak, régóta foglalkozik már szoba-, apartmankiadással az alsóörsi Csaby Lajos. Tapasztalatai szerint az utóbbi években fõként az önálló házakat keresik a vendégek. Egyelõre nem túlságosan optimista, az idén még nem volt vendége, az érdeklõdõ is kevés, bár néhány foglalás már érkezett. quotAzért persze reménykedünk - mondta -, de a biztos az, amikor már elment a vendég.quot
Reméljük, minél több.
Fotó Gáspár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!